Снимка: БТА

Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец този следобед, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това стана в момента, в който президентът Александър Вучич даваше пресконференция по повод вчерашните ексцесии в държавната телевизия.

Тогава хиляди демонстранти и опозиционери нахълтаха в сградата на медията, за да искат ефирно време и да обвинят журналистите в пропрезидентско поведение. Държавният глава Вучич днес осъди нахлуването в сградата и нарече протестиращите - фашисти и крадци.

Сръбският полицейски съюз призова служителите на реда да откажат изпълнение на заповед за използване на физическа сила срещу протестиращите в Белград, съобщава македонската телевизия НОВА ТВ. "Министърът на вътрешните работи "Небойша Стефанович със своята заповед излага на опасност живота на гражданите и на самите полицаи", се казва в съобщението на синдиката.

Същевременно се призовават гражданите на Сърбия да не нападат полицейските служители, а да им засвидетелстват уважение. "Полицията трябва да се придържа към Конституцията и законите, а не към волята на политиците", подчертава още синдикатът.

"Тук съм и няма да се преместя от президентството, което някои се опитват да окупират“, каза сръбският президент на демонстрантите пред резиденцията си в Белград, предава белградската електронна медия „Б92“. "Моля всички белградчани да не идват и да не се събират“, заяви Вучич в обръщение чрез Instagram. Той добави, че е бил принуден да се изкаже по този начин.

Демонстрантите, които се събраха край сградата на сръбското президентство, тръгнаха през централните улици на Белград към полицейския участък на улица "29 ноември“, където се намират арестуваните след инцидентите в сградата на обществената телевизия в събота вечерта, съобщава сръбската агенция Beta.

Лидерът на партия "Двери" Божко Обрадович призова събралите се демонстранти да тръгнат към полицейското управление, за да освободят задържаните, съобщава "Фокус"

Той коментира и публикуваната от Вучич снимка, на която играе шах с вътрешния министър Небойша Стефанович, докато протестиращите обсаждат президентството и попита дали президентът е избягал по мишите дупки, или се смее в лицето на демонстрантите.

"Мисля, че днес ние тук доказахме, че сме разгневен народ, който не иска да търпи неговите лъжи, пропаганда и диктатура. Тук сме и няма да се уморим. Александър Вучич, ако избягаш ще те намерим, това е сигурно“, заяви Обрадович. След това протестиращите се насочиха към полицейския участък, а начело на колоната има транспарант „Един от 5 милиона“. Под това мото всяка събота протестиращите се събират пред сградата на философския факултет. От декември насам те настояват за оставката на президента Александър Вучич и призовават за предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase