Снимка: архив, Reuters
fallback

Гръцкият печат днес коментира вчерашния репортаж на Би Би Си, озаглавен "Гръцкото невидимо малцинство - македонските славяни". В него се казва, че с ратификацията на споразумението с новопреименуваната Република Северна Македония Гърция е признала съществуването на "македонски език" и "македонска народност", но от десетилетия отхвърля съществуването на собственото си "македонско малцинство".

Припомня се, че в продължение на почти век "етническите македонци" в Гърция са били обект на подозрителност и понякога на преследване и мнозина нямат желание да говорят за своята идентичност. Още вчера публикацията предизвика реакцията на гръцки дипломатически източници, които отхвърлиха "неприемливите твърдения" в репортажа.

"Та неа" определя репортажа като "провокативна статия". Вестникът коментира, че са минали едва няколко дни от влизането на Преспанското споразумение в сила и началото на новата епоха в отношенията на Гърция със Скопие и вече се появиха първите сенки около името на "Северна Македония". Те се отнасят не толкова до името, колкото до отделните детайли в споразумението и до въпроса дали те отварят вратата за иредентизма и за "македонски малцинства" в Гърция.

Oще по темата

Вестникът цитира реакциите както на гръцкото правителство, така и на опозиционните Нова демокрация и Движение за промяна.

Нова демокрация поиска от премиера Алексис Ципрас незабавно и категорично да изпрати във всички посоки посланието, че за Гърция въпрос за съществуването на "етническо македонско малцинство" не съществува. От най-голямата опозиционна партия заявиха, че цялата отговорност за вредните последствия от Преспанското споразумение е на кабинета и че някои, които се самоопределят като членове на "етническото македонско малцинство", вече ликуват заради споразумението, подписано от гръцкото правителство.

"Та неа" цитира и отговора на кабинета на премиера Ципрас, в който се казва, че Нова демокрация и лидерът и Кириакос Мицотакис отново са решили да бъдат "крайни пропагандатори на неприемливи и необосновани твърдения".

Гръцкото правителство подчертава, че Преспанското споразумение потвърждава по официален и международно обвързващ начин, че въпрос за наличието на "малцинство" не стои - нещо, което Северна Македония е приела с подписа си и с декларациите си.

Лявоцентристкото Движение за промяна от своя страна заяви, че "бяха нужни само няколко дни след ратификацията на споразумението, за да започнат провокациите на иредентизма и пропагандата на т.нар. македонизъм".

На реакциите срещу репортажа се спира и "Елефтерос типос", който пише, че публикацията на Би Би Си е потвърдила страховете на най-голямата опозиционна сила за появата на т.нар. "славяноезично малцинство в Гърция".

Рецитал на неграмотност беше изнесен отново по повод на аргументирания (и изключително умерен) репортаж на Би Би Си за славяноезичните македонци в Северна Гърция, пише изданието "Ефимерида тон синдактон", цитирано от БТА.

Това е разбираемо за Нова демокрация, която вече се е превърнала с един разширен вариант на (националистическата партия) Народен православен сбор (ЛАОС). Разбираемо е и за "информационните" портали, които живеят от копи-пейст и разпространението на прессъобщения, коментира вестникът, но задава въпроса какво целят "онези кръгове от министерството на външните работи", които вече отвориха дума за "неприемливите твърдения" на Би Би Си.

Изданието пише, че фактологията на спорния репортаж за публична истина за 99 процента от гръцката академична общност, включително и за противниците на Преспанското споразумение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 5 години

То и македонско малцинство няма и не може да има по простата причина че малцинството е българско!Това го знаят много добре в Гърция!

35

Lan

преди 5 години

Всъщност има още хора, които си пазят езика - български, но ако само се спомене, че е възможно да са българи, такъв панически страх имат в очите...Кога България ще потърси официална отговорност за репресиите върху тези хора?!

34

Анонимен

преди 5 години

Александър Македонски е "пеласг" (траки).Столицата на древна Мкедония е Пела.

fallback