Снимка: архив, Булфото
fallback

Постигнато е съгласие за съвместно отбелязване на цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум. Това е станало на двудневна среща на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Република Северна Македония и Република България, която приключи снощи в Скопие, съобщава вестник "Нова Македония".

Oще по темата

След дълги дебати съвместната комисия постигна съгласие да даде препоръка на правителствата, че съществуват достатъчно елементи за общо отбелязване на Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил като мост за изграждане на взаимни приятелски отношения в духа на Договора за приятелство и добросъседство, се казва в съобщение на Института за национална история.

На срещата била разгледана възможността за съвместно отбелязване на някои исторически личности, които са значими и за двете държави, а дискусията за учебниците по история бе отложена за следващата среща, пише БТА.

Това бе четвъртата среща на общата комисия по исторически и образователни въпроси, която бе формирана съгласно Договора за добросъседство между двете страни, отбелязва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

Впрочем , наследниците на Александър Македонски - единствения известен македонец още щяха да пасата козички из голите северномакедонски чукари ако не бяха ГРЪЦКИТЕ му учители .

10

Не е достатъчно

преди 5 години

Освен общо празнуване нанашата писменост 24 Май, св. Климент, св. Наум, цар Самуил и Илинденско-Преображенското въстания, би трябвало също заедно да честваме цар Борис Покръстител и Деня на Будителите, но не само с делото на Григор Пърличев, а на цялата плеяда деятели на Екзрхията и възрожденци (преродбеници) на българския национален дух в Македония - Паисий Хилендарски, Хаджи Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Неофит Рилски, Йордан Хаджи Константинов-Джинот, братя Миладинови, К.Шапкарев и пр.

9

Владимир Путин

преди 5 години

Ще частват великите македонски просветители, които са дали азбука на България.

fallback