Снимка: архив Reuters
fallback

На изборите в Сърбия за представители на съветите на малцинствата в неделя се стигна до физически сблъсък във Вране между представители на опозицията и властта, като се отправяли обиди на "цигани и българи", съобщиха сръбски медии, цитирани от БНР.

Oще по темата

"Шефът на Народната партия (НП) във Вране Джордже Ристич и общинският съветник от НП Драган Павлович без никакъв повод обиждаха и провокираха председателя и членовете на избирателната комисия, физически нападнаха и пребиха председателя на избирателната комисия Божидар Попович", заяви началникът на градската администрация Душан Аритонович, цитиран от сръбския в. "Блиц".

В изявлението му се посочва, че ръководството на Вране най-остро осъжда инцидента в избирателна секция №2 "Народният университет".

"В двора на институцията" Ристич и Павлович "обиждаха и псуваха председателя на избирателната комисия и нейни членове, като ги наричаха цигани и българи", посочва Аритонович. След побоя Божидар Попович е с рани на ръката, носа и по лицето, добави той.

Опозиционната Народна партия на Вук Йеремич обаче има друга версия за станалото. В нейно съобщение се твърди, че 4-ма членове на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) във Вране са нападнали и пребили Ристич и Павлович.

Ристич твърди, че един от нападателите държал Павлович, докато останалите трима го удряли, а след това и него, като те продължили да ги обиждат и след идването на полицията.

Иначе изборният ден в Сърбия, когато малко над половин милион граждани избираха представители за Националните съвети на 22 малцинства, включително българското, протече спокойно, посочва Танюг.

Междувременно стана ясно, че оглавяваната от кмета на Босилеград Владимир Захариев листа печели убедително изборите за Национален съвет на българското малцинство в Сърбия вчера, сочат неокончателните резултати от вота.

Конкурентната листа, водена от бизнесмена Стефан Костов, събира около 15%, срещу около 85% за Захариев, като втори в тази листа е кметът на Цариброд Владица Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 5 години

Още Херодот,5 в.пр.Христа е писал,че траките(чиито издънки сме ние),които са населявали целият сегашен Балкански п-в,са най-многобройни след индийците и могат да владеят света,ако не бяха толкова разединени!!!Това сме и сега и кой знае,докога,а можеше да имаме една обща обединена държава,но за радост на съседните народи,сме си спретнали едно въодушевляващо ги разединение,явно прочуто по цял свят!!!Затова и ние и другите се топим и изчезваме.Само приелите исляма се множат и ще ни завладеят!

47

Анонимен

преди 5 години

ДО до 65,е хубаво де,аз какво написах,СРАВНЯВАМ БВП НА БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ за да им "плюнем"в устата,как не сте разбрала.Тяхното отношение към нас идва от това,те били "победители"а ние "победени"и ето аз написах какъв е резултата 100 години по-късно.България ги изпревари и не могат да го преглътнат.Като четете мислете.Иначе да всички се радват че са се отделили от Югославия с едно изключение-БЮРМ.За съжаление.

46

Безродник

преди 5 години

Точно защото българите нямат мозък сега граничат само с някогашни български територии. Освен това са най-бедната страна в Европа. А гърците може да са всякакви, но се наживяха през студената война, докато българите се редяха за банани и тоалетна хартия, ходеха по манифестации и денонощно зубреха цитати на Ленин и Маркс.

fallback