Снимка: архив, Reuters
fallback

Скопие е новата руска крепост на Балканите и Кремъл се надява, че Република Македония ще стане новата Република Сръбска, смята американският анализатор Януш Бугайски.

Ако се блокира пътят на Р епубликаМакедония в западните институции, в целия регион ще нарасне националното напрежение. Кремъл ще вложи допълнителна енергия, за да наруши крехките демократични постижения в Западните Балкани, правейки НАТО и Европейския съюз още по-недостижими, казва Бугайски в интервю за черногорския вестник "Победа".

Oще по темата

Бугайски, който е добър познавач на ситуацията на Балканите и е работил за редица американски организации и правителствени агенции, добавя, че договорът за промяна на името с Гърция е под заплаха заради слабото участие в референдума, а с това и процесът на евроатлантическата интеграция на страната.

Ако договорът не получи необходимата подкрепа, страната ще бъде подложена на етническа радикализация, регионална нестабилност и руска намеса. Единственото спасение за премиера Зоран Заев биха били предсрочни избори през ноември, което също така ще бъде рисков ход, тъй като националистите са окуражени от неуспешния референдум, каза той.

Макар президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи да са съгласни с промени на границата, Бугайски смята, че някои лидери на албанците от Република Македония и Косово виждат шанс за допълнителна хегемонизация и териториални промени.

"Национализмът и сепаратизмът ще направят страната уязвима на руско влияние. Москва вижда в Македония крепост за своята борба против ЕС и НАТО и се надява, че ще може да направи от нея нова Република Сръбска", казва Бугайски, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Александър Велики

преди 5 години

Голям АВТОГОЛ е този референдум за НАТО /и ЕС/. Така се нахендриха САМИ. Благодарение на византийския номер на Ципрас. И затова дето от ахейците не трябва даже дарове да приемат, ама няма КОЙ да чете историята, както правилно е отбелязал още Цицерон!

56

Скопие

преди 5 години

С копие или без копие - Скопие е бивша столица на България! ФАКТ. И като бомбена от съюзниците на СССР през ВСВ. По-добре руска, отколкото съюзническа. И анти-българска. Откъде накъде "ще нареждат" от НАТО /и ЕС/ как да се казва една суверенна държава, член на ООН. АМИН

55

Ала_Бала

преди 5 години

Да даде Господ да отърват от европейската джендърия и от защитата на НАТО!

fallback