Снимка: Reuters

Разпадането на Република Македония би било най-лошият сценарий на развитие на събитията в тази страна, ако там възникне нестабилност, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в интервю, което той даде в понеделник вечерта за гръцката телевизия ЕРТ във връзка със състоялия се неделя в бившата югославска република референдум за промяна на нейното име, предаде ТАСС.

Бившата югославска република Македония (БЮРМ) без стабилност и сплотеност може да се разпадне и това би бил най-лошият сценарий за събитията в балканския регион, каза Кодзиас.

Сътрудничеството между Гърция и БЮРМ е най-добрата политика за бъдещето на Балканите, добави министърът, високо оценявайки "стабилизиращата роля на Гърция в региона".

Още по темата

Кодзиас припомни, че референдумът в БЮРМ не е условие или предпоставка за реализацията на Преспанското споразумение, тъй като референдумът е консултативен.

Коментирайки позицията на македонските опозиционни партии, които призоваха към бойкот на референдума, гръцкият министър каза, че те са предпочели да се въздържат от гласуване, тъй като в противен случай щяха да претърпят фиаско.

Кодзиас посочи, че реалният електорат на БЮРМ е 1,2 милиона избиратели, а не 1,8 милиона души, както е записано в избирателните списъци. По думите му гласовете "за" са били абсолютно мнозинство, независимо от получените близо 37 процента сред регистрираните избиратели на референдума в неделя, пише БТА.

Кодзиас заяви също, че премиерът Зоран Заев е получил със 100 хиляди гласа повече в сравнение с предишните парламентарни избори, което потвърждава неговото господство на политическата сцена на БЮРМ.

Отговаряйки на въпрос какво ще стане след референдума, Кодзиас каза, че в БЮРМ има особен парламентарен процес, който ние сме длъжни да уважаваме. Според неговото мнение в случай на предсрочни избори в БЮРМ Зоран Заев ще удържи победа. Ако Заев не успее да победи в парламента /при гласуването на поправките в конституцията/, той ще победи на предсрочни избори и ще придвижва напред Преспанското споразумение, каза гръцкият външен министър.

Според него споразумението Атина-Скопие трябва да влезе в гръцкия парламент за ратификация през март идната година. След като приключат всички процедури от страна на БЮРМ, ще има незабавна ратификация от гръцка страна, увери Кодзиас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase