Снимка: Reuters
fallback

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

Oще по темата

"Нямам намерение да напускам,  мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС", предаде БТА.

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.

Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.

Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

По последни данни 91% от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 на сто при необходими 50%, за да бъде гласуването валидно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Бож.

преди 5 години

Честита победа на Заев и на здравите сили в Македония които доказаха,че за тях България е по-важна от Русия и Сърбия!

72

SS

преди 5 години

"Няма да напускам, мой дълг е да остана!"Точно так е казал и печално известният ген.Пиночет от хунтата в Чили преди години по подобен повод

71

Анонимен

преди 5 години

Математически погледнато , само 30 % от македонците искат ЕС и НАТО.............останалите 70 % са или против, или нямат мнение!!!Голям провал на Зайо Байо...............да не се прави на луд, ами да подава оставка и да се маха!! И без това "братята-албанци" ще го сдъвчат...................хаха!!!!

fallback