Снимка: Reuters

Резултатът от референдума в Скопие е твърде вероятно да доведе до извънредни парламентарни избори в Гърция, съобщава БНР.

Още по темата
Причината е, че опозицията отказва да подкрепи споразумението Заев-Ципрас при гласуване в парламента. Премиерът Ципрас изрази увереност, че ще получи подкрепа в гръцкия парламент за европейското бъдеще на Скопие, но такова май не се очертава.

Всички опозиционни партии вече съобщиха, че няма да гласуват  за ратифициране на споразумението Заев -Ципрас. От основната опозиционна сила - "Нова Демокрация", са категорични, че няма да ратифицират договора дори и в следващия парламент. Левите партии също застанаха на позиция срещу решението на Ципрас.

Както е известно, споразумението за новото име на Македония доведе до сериозни сътресения и в управляващата коалиция, след като лидерът на националистите, министърът на отбраната Панос Каменос заяви, че ще се оттегли от правителството, защото партията е против договора със Скопие. В интервю той каза, че "македонците са българи, славяни".

Днес Македония гласува на референдум по въпроса "Подкрепяте ли членството в Европейския съюз и НАТО като приемете споразумението между Република Македония и Република Гърция?". По данни на македонската Централна избирателна комисия малко над 1,8 милиона гласоподаватели имат право да участват в допитването. За да бъде сметнат за валиден референдумът, трябва да гласуват над половината, т.е. около 903 хиляди души.

След плебисцита ще е нужна подкрепата на две трети или 81 от общо 120 депутати в македонския парламент, за да бъдат одобрени конституционните промени в споразумението между Скопие и Атина.

Когато тези процеси завършат в Македония, споразумението следва да бъде одобрено и от гръцкия парламент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase