Снимка: БТА

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан първи се обади от Брюксел за резултата от референдума в Република Македония с оценката, че гласовете "за" са значителни и с това се дава подкрепа на договора от Преспа, съобщи агенция МИА от Брюксел.

"Честитя на онези, които гласуваха днес на консултативния референдум и използваха демократичните си свободи. Със значителното "за" има широка подкрепа за Преспанския договор и евроатлантическото бъдеще на страната", написа Хан в Туитър.

Сега очаквам всички политически лидери да уважат това решение и да го приложат с голяма отговорност и единство по партийните линии в интерес на страната, призова Хан.

Дипломатически източници от Брюксел казаха за МИА, че се надяват, че опозицията "ще бъде по-конструктивна отколкото досега" и ще подкрепи процедурата в институциите.

Още по темата

"За" договора с Гърция са гласували 91,3 процента от македонските избиратели, против са 6,03 на сто, според първи резултати от обработени 710 секции. Избирателната активност е 34,09 процента.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, противник на договора на Гърция с Република Македония, изрази задоволство от ниската избирателна активност на македонците на днешния референдум за промяна на името на страната, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Каменос, който е коалиционен партньор на премиера Алексис Ципрас, архитект на споразумението, написа в Туитър, че слабото участие в референдума прави допитването "нищожно".

"68 процента от гражданите анулираха споразумението", сключено през юни между Атина и Скопие, написа той.

Говорителят на правителството Димитрис Дзанакопулос изрази тази сутрин надежда, че резултатът от референдума ще бъде "положителен" и ще открие пътя за ратификация в македонския парламент.

По последни данни на Държавната избирателна комисия избирателната активност до 18.30 часа, половин час преди затварянето на избирателните секции, е била 34,09 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase