Хашим Тачи. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че "Косово няма да се поделя" и няма да има размяна на територии. Според него подобно нещо няма да бъде предложено и от сръбския президент Александър Вучич.

В интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт" Хашим Тачи каза, че идеята за корекция на границите все още не е била тема на разговорите в Брюксел.

Още по темата

"Изминаха пет или шест години от началото на диалога със Сърбия. Сега навлязохме във финалната фаза на тези разговори. Досега разговаряхме само за процеса, но не и за подробностите. Идеята за корекция на границите е моя. Както и идеята за включване на Прешевската долина /район в Южна Сърбия/ не е била тема на разговорите с президента Вучич. Но ние ще разговаряме за това", каза Тачи за австрийското издание.

"Няма да има подялба на Косово, няма да има размяна на територии. И досега не съм чул той /Вучич/ да предлага нещо в тази насока", каза Тачи, цитиран от РТС.

Според него окончателното споразумение със Сърбия трябва да съдържа взаимно признаване и членство на Косово с международните организации.

Тачи заяви, че Косово ще запази мултиетническия си характер.

Той констатира, че Косово има добри отношения със съседите си Македония, Черна Гора и Албания и поради това "никой не бива да се чувства застрашен" от евентуално споразумение между Белград и Прищина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase