Снимка: Reuters

Сръбският президент Александър Вучич отвърна на косовския премиер Рамуш Харадинай, че се надява "да не се стигне до война" и че "ще се намери решение за Косово".

Това съобщи белградското радио "Б92", цитирано от "Фокус".

Думите на Вучич са в отговор на изявление на Харадинай отпреди дни, че евентуално разделяне на територията на страната ще "означава война".

Още по темата

Вучич каза за коментара на Харадинай, че "нито е първият, нито последният" от този вид и изрази надежда, че няма да се стигне до война, а до някакво решение на въпроса.

"Видяхме изявленията на Хашим Тачи – невъзможно е вие (Прищина) да поискате всичко, а след това да обявите "чакаме отговор"... Когато ни кажете, че всичко си е ваше и само искате да ви признаем, това не е споразумение", заяви сръбският президент.

Той отново потвърди, че е изключително важно да се стигне до споразумение.

"Знам, че е трудно за хората, те предпочитат да не се съгласяваме никога с нищо, да бавим, но няма как да бавим повече, защото това ще прави някои други въпроси все по-трудни и ние ще се окажем в слаба позиция", обясни Вучич.

Държавният глава подчерта, че е "в наш интерес да разрешим въпроса, ако е възможно, а ако не е – това няма нито да е първият, нито последният опит за постигане на споразумение".

Според президента постигането на споразумение "ще е много добро за бъдещето на Сърбия".

"Дали съм оптимист? Не съм, но ще се борим и изобщо не ме интересува какво ще кажат тези, които се нахвърлят и са на страната на камъка, който някой се опитва да избута до върха. Не ме е страх. Мисля за бъдещето. Избраха ме именно за това и хората ми дадоха толкова голяма подкрепа на изборите точно по тази причина", обяви Вучич, визирайки политическите си противници в Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase