Снимка: архив "Булфото"
fallback

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова разкритикува премиерът социалист на Македония Зоран Заев заради думите му отпреди дни, че Илинденското въстание е македонско.

"Аз съм политик, който винаги внимава за изявите, които не са в услуга на нашата Македония. Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества. Аз съм горд, че съм първият премиер, който чества Илинден, като се поклони на гроба на Гоце Делчев", заявява Заев в интервю пред 1ТВ, цитирано от "Поглед".

Oще по темата

Днес Нинова призова историческата истина да не се преиначава.

"Изчаках няколко дни премиерът да реагира на думите на македонския му колега Зоран Заев, че "Илинденското въстание е македонско", но той мълчи и до днес", обяви Нинова.

Затова тя обяви, че поема отговорността да реагира.

"Личното ми приятелство с г-н Заев, общите идеи и съвместната работа между БСП и СДСМ, общото бъдеще на двете страни като част от Европейския съюз и НАТО са много важни и ние държим на тях, но историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана", написа соцлидерката в профила си във Facebook.

Тя допълни, че разбира сложната вътрешнополитическа ситуация в Република Македония, предстоящия референдум и деликатните баланси, но призова те да не се решават за сметка на България и да не се поставят на изпитание крехките основи на добросъседството, градени с труд и надежда през последната година.

"Призовавам премиера Борисов да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие с такива изявления, защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България", заявява още Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

212

чичо

преди 5 години

До всички.Прочетете договора и тогава коментирайте.Договора е между две държави,а не между БЪЛГАРИЯ и българите в Македония.Така ,че това което казва Нинова е меко казано тъпо.Понатрупах достатъчно години житейски опит и принципно съм с леви убеждения,но се моля Нинова никога да не направи правителство.Не може така-първата глупост която ти хрумне да я хвърлиш в пространството без да мислиш за последствията.

211

До ognyanz

преди 5 години

"Трябваше още на другия ден да се привика македонският посланик и да му се връчи протестна нота" трябваше, да. Чуството за достоинство е неясна категория за българските политици. Но Заев прави каквото може. Никой няма пълна свобода, дори и Тръмп!И аз се надявам Каракачанов или подобен да е на власт когато Македония завлиза в ЕС. Дълбоко се надявам да не е Нинова, защото на БСП принципно не може да се вярва, особено по македонския въпрос, за който са пряко отговорни и даже не са се извинили.

210

ognyanz

преди 5 години

Силно се надявам, че докато дойде време Македония наистина да влиза в ЕС на мястото на Бойко да бъде Корнелия Нинова, или поне Красимир Каракачанов. Тогава ще можем да очакваме от българското правителство нещо по-различно.

fallback