Снимка: Reuters
fallback

В гръцкото медийно и политическо пространство случаят с изгонените руски дипломати на пръв поглед изглежда като приключен, но по-скоро е заглушен от трагедията с пожарите през последната седмица. Това коментира Бойка Атанасова, български журналист в Атина, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Oще по темата

"Действително никой не разбра какво се случи, защото самото гръцко правителство след скандала не даде повече никаква информация. Единственото, което успяхме да научим, е че са депортирани двама руски дипломати и е забранено влизането в страната на още двама руски граждани, тъй като са развивали шпионска дейност на територията на Гърция, финансирали са солунски дружества и са се опитвали да подкупят гръцки военни и хора на църквата чрез Света гора, за да обърнат гръцкия народ срещу споразумението, подписано от премиерите Ципрас и Заев", каза Атанасова.

Тя разказа, че според гърците има видео документи, които доказват тази шпионска дейност, но всичко е приключило.

Журналистът обясни, че от тогава досега няма никакъв друг отзвук по темата в гръцкото медийно и политическо пространство.

Гърците вярват, че стратегията за действие на Балканите между Путин и Ердоган напълно се припокриват и Турция в тандем с Русия се старае да обкръжи Гърция от север. Това ги притеснява и обяснява агресивността на тяхната реакция спрямо Русия, обясни още Атанасова.

Тя допълни, че Гърция продължава в съответствие с дългогодишната си политика да желае едни по-добри отношения, сътрудничество с Русия и да насърчава приятелското между двата народа.

"Това може да стане само ако двете страни уважават взаимно суверенитета си", допълни тя.

Още по темата вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Anus shepti

преди 5 години

От китайски кът са заченати и двамата.да бьде европа.во век и веков.

14

Анонимен

преди 5 години

Балканите най-много са страдали от рускотурската империя !

13

Анонимен

преди 5 години

Докато ние пишем и се правим на интересни те си въртят далаверите и то за наша сметка ! Помните ли -депутата Димитров каза че си залага главата че турски поток нама да има-и кво стана А ??

fallback