Снимкa: Reuters, архив
fallback

Общ преглед
Шокиращи гледки след огнения ад в съседна Гърция - пожарникари са намирали семейства, загинали заедно в пожара, хората са бягали от огъня в морето. Мнозина са загинали, задушавайки се от гъстия дим. Огнената драма в Гърция се превърна в национална трагедия, коментират международните агенции.

Пламъците в Рафина, близо до Атина, са принудили хората да се спасяват с лодки в морето. Това разказа българинът Съби Кисьов, който живее повече от 30 г. в Гърция.

По думите му пламъците са тръгнали към 17 ч. вчера. Хората са се заклещили с колите си на пътя и са попаднали в капан, разказа той пред bTV.

Oще по темата

Пътят е блокиран от над 300 изгорели коли.

Единственият им вариант за спасение е бил да влязат в морето, което е било на 50 метра от тях. Били са около 500 човека.

Влезли са във водата към 18 ч., а към 1 ч. са отишли при тях лодки от полицията, за да ги върнат обратно на пристанището.

"Нямаше шанс властите да се намесят, загиналите може да са много повече", смята потърпевшият. По думите му засега в Рафина положението е овладяно.

Гръцките медии пишат за шокиращи гледки след огнения ад.

След пожара в Кокино Лиманаки - пожарникарите откриха изгорели семейства, прегърнали децата си, съобщава гръцкото електронно издание "Iefimerida.gr".

Според изданието само в крайбрежния район на Атика Кокино Лиманаки броят на загиналите вече е достигнал 30 души, като не се знае колко още ще бъдат открити под развалините на къщите, пише "Фокус".

Част от жертвите са били задушени от гъстия дим над целия район.

"Iefimerida.gr." цитира източници от спасителните екипи, които твърдят, че в изгорелите домове са били намерени мъртви цели семейства, прегърнали децата си, след като са разбрали, че нямат шанс за спасение.

Изданието съобщава, че по-голямо щастие са имали туристите и тези от местните жители, които са били заварени от огъня в крайморската зона на залива Аргири Акти и са имали достъп до акостиралите лодки.

Шокиращи кадри, публикувани в социалните мрежи от обикновени граждани, бягащи от курорта Мати в Източна Атика, който бе ударен най-тежко от пламъците, разкриват мащабите на трагедията, отбелязва изданието.

Снимките показват изтощени хора на брега сред гъстия дим, чакащи да бъдат спасени от военникораби, изпратени от гръцкото Министерство на отбраната, за да помогнат в евакуационните усилия.

Изображенията показват отчаяни хора, които се намират на брега на морето, а една снимка показва тъжно куче, свило се на скала в средата на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Тошибиян

преди 5 години

Дано изгорят повече търтей там

71

шматка

преди 5 години

ХААРП-а на американците се е бъгналНас ще ни издави а 100км по на юг ще ги изгори.

70

Анонимен

преди 5 години

нашите пожарникари да ги пращат да помагат!

fallback