Снимка: Reuters

Не искаме война и ще дадем всичко и най-доброто от себе си, за да не допуснем конфликт. Борим се за мир и стабилност всеки ден, буквално...

Така държавният глава на Сърбия Александър Вучич отговори на изявлението на косовския министър-председател Рамуш Харадинай, който предупреди, че ако се стигне до подялба на територии се рискува нова война на Балканите, пише електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.

"Нямаме гарантирани мир и стабилност. Борим се за тях всеки ден, буквално", заяви Вучич, уверявайки, че "ще запазим мира".

Коментирайки срещата си с държавния глава на Франция Еманюел Макрон, Вучич подчерта, че в Париж са обсъдени "всички ключови въпроси, пред които е изправена Сърбия, свързани главно с диалога между Белград и Прищина".

"По-голямата част от времето прекарахме в разговори за потенциални решения и възможности за постигане на компромис, който да гарантира мира и бъдещето на нашите деца, но компромис, който не е унизителен за Сърбия… Трябва да е достатъчно приемлив, за да може да се погледнем в очите и в същото време да изградим по-сигурно и по-добро бъдеще", каза той.

По думите на сръбския президент, Макрон е призовал за "допълнителна ангажираност за постигането на такова решение, ако е възможно".

Френският лидер "е наясно и разбира добре ситуацията", констатира държавният глава на западната ни съседка.

"Мисля, че имаме подкрепата му. Надявам се, че и тази на канцлера Ангела Меркел. Ако това е така, то тогава има надежда за постигане на споразумение с Прищина", изрази увереността си Вучич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase