Мухарем Индже. Снимка: Reuters
fallback

Десетки хиляди турци изразиха на предизборен митинг в Измир подкрепа за Мухарем Индже, основния противник на президента Реджеп Ердоган на президентските избори в неделя, съобщи Франс прес.

Организаторите казаха, че 2,5 милиона души са участвали в демонстрацията, но тази бройка не може да бъде потвърдена от независим източник.

Според анализатори Индже може да се изправи на втори тур на 8 юли срещу Ердоган за най-високия държавен пост, пише БТА.

"Ердоган е изморен и изолиран, арогантен мъж, който не изпитва уважение към народа си", заяви Индже пред тълпата.

"Турция иска да диша, иска мир, иска спокойствие", каза той в интервю за АФП. "Не изтощен човек, не човек, който крещи и се гневи. Някой по-млад със свежа кръв", заяви 54-годишният политик, с 10 години по-млад от Ердоган.

Кандидат на основната опозиционна формация - Народнорепубликанска партия, Индже се наложи като най-върлия критик на Ердоган, който царува на турската политическа сцена от 2003 г.

От своя страна Индже се ангажира, ако бъде избран, да управлява, без да изключва никого. "Забулена или не жена, ляв или десен, турчин или кюрд, алевит или сунит", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 5 години

До 999И какво направи??! ЕВАЛА на какво?!? На това че погази всички човешки права. Че натика толкова хора по затворите! Че направи кьорфишек прврат!? Че Турция никога няма да влезе в ЕС. Че завзеха и населиха полнин Кипър незаконно. Че от демократични принципи се прилепиха повече към шериата. Че се опитват да възстановят имперските си позиции. Че със сила навлязоха на чужда територия в сирия и наложиха своята политика на мъчения към Кюрдите. Да погледнем света с други очи

34

До аннимен

преди 5 години

Да прав си,милионали стана премиер... Само малко подробност милиончето али беше леко назначен, а не избран. У ерсдухан няма и капка турско а само арабско и леко гръцко. Тъй че бъзиците му за османската империя може да те заблудят всякак, но не и мен. Едва ли ще разбереш за какво ти говоря. Тъй.

33

999

преди 5 години

МЕЖДЕ ДРУГОТО :ВЕСЕЛАТА ЧАСТ ОТ ЦЯЛАТА ИСТИНА -НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА В ТУРЦИЯ Е ПРИЕТА ЧРЕЗ РЕФЕРАНДУМ !СЪОТВЕТНО,КОЙТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ИДВА В НОВАТА ФОРМА!ПО БЪЛГАРСКАТА ПРЕСА ЧЕТЕМ КАКВИ ЛИ НЕ ПРОСТОТИИ,НО ОБСТОЕН МАТЕРИАЛ ЗА НОВИЯ ВИД УПРАВЛЕНИЕ НЯМА!ДАМИ И ГОСПОДА,ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ ПАРТИЯТА НА ЕРДОГАН ЩЕ СПЕЧЕЛИ АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА!АКО ВСИЧКИ ВИЕ БЯХТЕ ЗАПОЗНАТИ С НОВАТА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ В ТУРЦИЯ,ПИТАМ:ГОСПОДИН ИНДЖЕ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ПОБЕДА ЗА КОГО ЩЕ РАБОТИ???

fallback