Екатерина Захариева. Снимка: архив, БТА
fallback

Смятаме, че каквото и да подпишат Гърция и Македония, това не трябва да води нито до териториални, нито до исторически претенции, нито до езикови претенции. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV по повод постигнатото споразумение между Атина и Скопие за това Република Северна Македония да е новото име на югозападната ни съседка.

Ние имаме договор и в него тези неща са посочени, припомни външният ни министър.

Oще по темата

Захариева заяви, че Северна Македония като име е доста по-добро от Илинденска Македония, какъвто вариант имаше неотдавна.

„Така се подчертава географското значение на Македония като област“, каза външният министър.

Ние имахме предварителна информация за името Северна Македония, но Илинденска Македония със сигурност не беше добро за България, уточни тя.

По повод мненията, че страната ни е трябвало да се включи в спора за името, Захариева каза, че това е трябвало да стане преди години, когато сме признали страната /1992 г./.

Това, което трябва да правим сега, е да изчистваме неверните неща в учебниците по история и да работим доброжелателно за общите дати и личности, които ще честваме, заяви министър Захариева.

Още не съм виждала текста на договора между Гърция и Македония, каза оше Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Стар набор

преди 5 години

Гърците са хитри и лукави, България пак ще бъде прекарана. Пиринска Македония също е на СЕВЕР от Гърция, но те ни мислят както винаги за балами, понеже нашите политици НЕ защитават здраво българските интереси - както в миналото, така и сега. Само чакайте деня в който "Северна Македония" ще претендира за всички земи от географската област Македония, намиращи се на Север от Гърция.

49

Абе

преди 5 години

Имаше по-хубаво име !Югозападна България !Гърците щяха да го приемат !

48

Лелинко

преди 5 години

Моме, носи си шарените роклички, дръж си устата затворена, по-добре ще е, да знаеш. Имаш 2 уши, 1 уста, слушай!

fallback