Кадър: Bloombergtv.bg
fallback

През последните години, преди идването на власт на реформаторското правителство на Зоран Заев, Македония беше изолирана държава. Сега правителството в Скопие е посветено на реформаторския подход, на европейските ценности и желанието за промяна върна европейския дух в Македония.

Това обобщи проф. Мариян Гюровски, експерт по национална сигурност в университета "Св.Кирил и Методий" в Скопие, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Като най-голям политически успех за страната той посочи преговорите с Гърция за името на Македония.

"Най-големият успех на правителството на Зоран Заев е, че то се посвети да преговоря с официална Атина и според информацията с която разполагаме Македония и Гърция са много по-близо до намирането на решение на спора за името. Надявам се , че до края на юни ще се стигне до постигането на решение между двамата премиери. Ако Македония не получи покана за членство в НАТО на предстоящата среща на върха или до края на 2018 г. има възможност да се повторят политическите кризи и рисковете за сигурността и да се стигне до дестабилизация", коментира още Гюровски.

Според него руското влияние в Македония е повече от очевидно, има и наличие на агресивни изявления на посланика на Русия в Скопие.

"Също така, не трябва да бъде подценявано влиянието в културен и религиозен план на Турция върху Македония, което може да се превърне в риск през следващите 5-7 години с оглед на модела на управление, който използва турския президент Ердоган не само в собствената му страна , но и в Босна, част от Сърбия и Македония", каза още експертът.

Гюрковски приветства завръщането на България като лидер в Западните Балкани.

Вижте във видео материала целия разговор по темата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

сърцата туптят

преди 5 години

Голямо внимание им се отдаде на тия хайвани.Ако България сега беше това, което е било до сега да е наредила армията на границата с тия и да си върнем западния край.Стига глупости.

62

Грек

преди 5 години

75, Не съм древен Елин :) , съм просто човек, Грък който иска мир на балканите. И надявам се, че , 90-годишна държава FYROM да си намери името, и да си признае историята си както всички горди народи.А те който имат повече въпроси за Македонска история, могат да посетят Гърцки град Вергина.Лека нощ.

61

Анонимен

преди 5 години

Айде лека нощ древен елине!Сегашните македонци нямат нищо общо с тогавашните, също както и вие сегашните гърци с тогавашните, но както вие, така и те имат правото на самоопределение. Като искат да бъдат македонци нека бъдат.

fallback