Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че и сърбите, и албанците нямат повече деца, хора за воюване и е необходимо взаимно разбиране. Той смята, че компромисът е решение, но съзнава, че в Сърбия мнозинството хора желаят замразеният конфликт да продължи.

"Това, което беше моят призив, е, че и едните, и другите добре разбират, че нямаме много животи, че и едните, и другите сме изгубили много хора, и сърбите, и албанците, не само в конфликтите помежду си, но изгубихме и много хора, които завинаги напуснаха тези места", заяви Вучич пред албанската телевизия "Клан" и американската ABC.

Сръбският президент предупреди, че това е лукс, който двете страни не могат да си позволят.

"Не е възможно да отида на което и да е място в Ню Йорк и там да не ме обслужи някой албанец или не можете да отидете на което и да е място във Виена и там да не ви обслужи някой сърбин. Има и от едните, и от другите и на двете места... Тези хора трудно ще се върнат да градят Тирана, Белград или Прищина, или което и да е друго място. Те ще градят някои други страни, ще плащат данъци в някои други държави. Ние вече нямаме този лукс да си позволяваме това", изтъкна сръбският президент.

Сега според него се поставя въпросът дали е възможно Белград и Прищина да открият нещо, което да е рационално и реално и което би означавало загуба и за едните, и за другите.

"А когато е загуба и за едните, и за другите, то това е поне минимално задоволително и за едните, и за другите", посочи Вучич.

Той посочи, че това ще отведе сръбската и албанската страна в бъдещето, което би означавало, че ще може да се говори за различни отношения между сърбите и албанците, тъй като през следващите 100 години сърбите и албанците ще са двата най-големи народа в Западните Балкани.

Вучич каза, че албанците в Косово погрешно смятат, че са победили сърбите, че сърбите са победени и са на колене, а те трябва да получат всичко, което поискат и не виждат място за какъвто и да е компромис със Сърбия и сърбите по тези въпроси.

Сърбите, от друга страна, казва сръбският президент, виждат, че албанците никога не могат да придобият държавно правна легитимност по какъвто и да е начин без Сърбия, Русия, Китай в ООН. Освен това в Сърбия доста голяма част от обществото смята, че замразеният конфликт е най-доброто решение, с което аз абсолютно не съм съгласен, заяви Вучич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 5 години

В СЪРБИЯ СЕ ЖИВЕЕ ДОБре и в плескавиците няма евробоклуци

24

Анонимен

преди 5 години

Сърбите се въоръжават като луди, обаче се правят на миролюбиви. Никой няма да се хване на сръбските лъжи

23

Сърбоман

преди 5 години

И да тичате пак не можете да ни стигнете. На нас ЕС не ни е нужен. Сърбия > България. Вие се продадохте на САЩ, никой не уважава продажниците. Винаги сте били в съюз с най-гадните народи, които винаги са били против славяните. Косово е Сърбия, Македония също. Казах!

fallback