Патриарх Вартоломей. Снимка: архив, Булфото
fallback

Вселенският патриарх Вартоломей разкритикува Българската православна църква заради подкрепата й за непризнатата църква на Бившата югославска република Македония, съобщава в. "Катимерини".

Oще по темата

Вартоломей, който е духовен лидер на православните християни, е направил в сряда вечерта изявление със силен укор, след като Българската православна църква се съгласи да бъде църква майка на македонската, смятана за "схизматична" от Вселенския патриарх, базиран в Истанбул.

"Действията на сестринската църква на България са погрешни. Те усложняват нещата. Църквата майка на всички балкански народи е тази в Константинопол", заявил Вартоломей и допълнил, че това казва историята и че Българската църква няма право да нормализира македонската, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Българският патриарх Неофит неколкократно заяви, че България трябва да подкрепи македонската църква в нейните опити за признание и интеграция, припомня вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 6 години

Ако Иларион Макариополски,който за първи път не споменава в литургията си,в желязната църква в Истанбул "Св.Стефан",през 1860 г.,вселенския патриарх и я произнася на български език,бе послушал вселенския патриарх ,Руската православна църква,нямаше да я има Българската православна църква и българската нация.БПЦ трябва да вземе смело и независимо решение и да свали схизмата от МПЦ,на което има каноническо и духовно право.Охридската архиепископия е учредена,като българска.

26

Анонимен

преди 6 години

Един ден хората ще станат атеисти,но човечеството все още,не е достигнаро до този прогрес.

25

Анонимен

преди 6 години

Майка на майката. Е значи, че тяхната църква е станала баба :)

fallback