Снимка: Bulgaria ON AIR

Докато отношенията между Русия и Запада вървят към охлаждане, руският президент се готви да помогне на Сърбия, съобщи Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Владимир Путин ще прати военна помощ на Белград, в случай на нов опит за погром над сърбите в Косово. Това е обещал самият той в телефонен разговор със сръбския си колега Александър Вучич.

Поводът е напрежението в Северно Косово от началото на тази седмица, когато местната полиция арестува за кратко сръбски политик.

Основното послание между двамата президенти е безрезервната подкрепа на Москва към Белград.

За проведения телефонен разговор медиите научават от анонимен източник, говорил пред сръбска медия. Според него още преди време руският президент лично е наредил на военните си експерти да разработят подробни планове за спешна военна помощ за Сърбия в случай на крайна необходимост.

Съгласно документа, наречен "Стратегия за защита на Сърбия", руски спецчасти могат да бъдат разположени в западната ни съседка в рамките на най-малко денонощие. Но само 2 часа са достатъчни на руски самолети да стигнат до Косово. 

Като причина защо е проведен този разговор между двамата президенти, сръбската администрация е заявила, че Вучич е поискал съвета на Путин как да отговори на агресията на Прищина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase