Снимка: Reuters
fallback

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че най-големият проблем на Сърбия е, че няма деца и затова той е решил да формира съвет по демографска политика, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

На извънредна пресконференция в президентството Вучич каза, че е крайно време държавата да започне да се занимава с проблема за липсата на деца, и уточни, че съветът ще разглежда мерки за стимулиране на раждаемостта, ще дава предложения и ще прави експертни анализи.

Президентът каза, че планът за действие на този орган предвижда майките да получават за раждането на първо дете 100 000 динара /850 евро/ еднократна помощ, за второ дете - 10 000 динара /85 евро/ месечно в продължение на две години, за трето дете - 12 000 динара /102 евро/ месечно в продължение на 10 години и за четвърто дете - 18 000 динара /153 евро/ за 10 години.

"В зависимост от решаването на косовския проблем, през 2060 г. Сърбия ще има между 3,9 и 5,5 милиона жители. Във всички случаи ще бъдем по-малко, отколкото сме сега. Сами сме виновни за това", каза Вучич, като предупреди, че 1,7 милиона от тях ще бъдат пенсионери и това ще означава, че страната вече няма да има никакъв икономически потенциал.

След като изнесе поразителни данни за спада в раждаемостта, президентът призова работодателите да уважават майките, да проявяват повече разбиране за отпуските по майчинство, а бременността да не бъде повод за отстраняване от работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 6 години

До fТова, за което пишеш, ми харесва!Защо нашата държава не вземе пример?

40

f

преди 6 години

Във Франция са го решили - ако имаш 3-то дете, държавата дава на майката докато 3-те й деца не навършат 18 години всеки месец пенсия в размер на последната й работна заплата. Важен момент ... майката трябва да има средно И висше. С други думи програмата антимангал е в действие, защото средно преди 18 не може, висше преди 23 също, затова Айшето първо трябва да се бръкне за диплома за средно, после за висше после да изчака да стане на 24 и докато си избие разходите чаветата ще са на 18 вече

39

До АНОНИМЕН 40

преди 6 години

Защо да няма как да стане? По-долу, на друга страница, някой предлага глоба в случаите, при които създават деца хора, които нямат средства да ги отгледат; тази глоба да се плаща с принудителен труд, след като нямат пари. Да отработват и издръжката на децата си в социални домове.У нас е приет погрешен принцип - такива семейства получават издръжка и поощрения чрез всевъзможни бонуси, които ги стимулират да раждат още и още деца, които не могат да възпитат и ни изнудват да ги храним ние.

fallback