Снимка: Reuters
fallback

За пореден път турският президент Реджеп Ердоган заговори за величието на Османската империя, но този път без мераци за прекрояване на границите на Балканите.

Република Турция е продължение на Османската империя, каза той на церемония за стогодишнината от смъртта на османския султан Абдул Хамид II, състояла в двореца Йълдъз в Истанбул, цитиран от Анадолската агенция.

Oще по темата

"Република Турция, както и предишните ни държави, които са продължение една на друга, е също и продължение на османците. Разбира се, границите са се променили. Формите на управление са се променили… Но същността остава, душата е една и съща, дори много институции са едни и същи", изтъкна той.

В тази връзка Ердоган оцени султан Абдул Хамид II като един сред "най-важните, най-визионерски и най-стратегически мислещи" личности, които са оставили и своя белег през последните 150 години.

"Някои хора настояват да започнат историята на тази страна от 1923 г. Някои се опитват непрекъснато да ни откъснат от нашите корени и древни ценности. Ние се гордеем с историята си, без да правим дискриминация", подчерта турският президент, цитиран от БТА.

Абдул Хамид II, 34-тия султан на Османската империя, умира през 1918 г. От редакцията припомнят, че официалното провъзгласяване на Турската република от основателя й Мустафа Кемал Ататюрк е на 29 октомври 1923 г.

Преди два месеца Ердоган бе на историческо посещение в Атина. По време на него той поиска ревизия на Лозанския договор от 1923 година, който определя границите с Гърция.

В изявлението си той акцентира на положението на мюсюлманската общност /Гърция отрича термина "турска"/ в Западна /Гръцка/ Тракия, чиито права по думите му системно се нарушават.

Ердоган посочи за несправедливо и в разрез с правата на малцинствата това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите.

На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

191

Анонимен

преди 6 години

Не разбира се- историята тръгва от вълка и от кучето,чиито синове са турците. Този кучешки син с хората ли иска да се сравнява?

190

Анонимен

преди 6 години

А Каракачанов от зор да налива пари на братушките ни държи по гол ***...

189

Анонимен

преди 6 години

Ако не беше Германия и немската техника,машини,сега още щяха да са в ранното Средновековие.Те ги издигнаха на крака икономически,благодарение на машините за производство купени от Германия преди доста години.

fallback