fallback

Съединените щати "си играят с огъня" със създаването на сирийски гранични сили, в които са включени кюрдски милиции. Това заяви днес турският вицепремиер Бекир Боздаг, съобщава Ройтерс.

Международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщи в неделя, че работи със своите съюзници от сирийските милиции за създаване на нови гранични сили, които ще наброяват 30 хиляди души.

Според турски медии етническият състав на новите гранични сили ще зависи от района, в който те служат. Това почти сигурно означава, че подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) ще бъдат разположени по сирийско-турската граница, посочва в. "Дейли сабах", прогнозирайки, че това ще засили напрежението в този район, както и в отношенията с Вашингтон.

Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу турската държава, отнела живота на десетки хиляди души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

точка

преди 6 години

И САЩ и Турция са агресори в Сирия.

33

Българофил

преди 6 години

Ердоган ако беше главнокомандващ на руската армия да е попилел американците 100 пъти до сега. Путин действа прекалено внимателно а американците не го заслужават. тези свинe разбират само от тояга.

32

Анонимен

преди 6 години

САЩ са в Сирия незаконно. Нито са поканени от сирийското правителство, нито имат мандат от ООН. Колкото до създъването на тази "гранична милиция", трябва някъде да дянат спасените от тях бандити от ИДИЛ.

fallback