Алексис Ципрас. Снимка: архив, Reuters
fallback

Гърция стъпва на крака, 2018-а ще бъде година на завой на страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас от трибуната на годишната конференция на гръцко-американската камара, посветена на гръцката икономика, съобщава Нюз.ин.

"Гърция оставя зад гърба си меморандумите с кредиторите през август 2018 г.", каза още Ципрас.

Той подчерта, че "часът на гръцката икономика най-сетне е настъпил", че "стратегията на неговото правителство и усилията на гръцкия народ са дали резултат" и че страната "прелиства страница".

Гръцкият министър-председател откроил секторите, чиито постижения са показали, че климатът в страната се е променил, като във връзка с това поставил акцент върху бързото финализиране на разговорите с институциите по третия преглед на помощната програма, а също и върху регистрирания растеж на икономиката за трето поред тримесечие.

В. "Нафтемборики" пише, че на конференцията Ципрас е изразил увереност, че Гърция ще постигне "чисто излизане" от спасителната програма през август 2018 г., когато изтича нейният срок, /тоест, няма да има нужда от нов спасителен пакет/.

Пазарите дават "зелена светлина" за чисто излизане на Гърция от меморандумите, казал Ципрас, като наред с това дал обещание да намали данъчната тежест. Реалните факти позволяват оптимизъм, но не и успокоение, допълнил той.

Изданието коментира, че на гръцко-американския форум Ципрас е представил една идеална ситуация в страната, като е избегнал пред представителите на бизнеса да се позове на проблемите и несигурностите, които преживяват икономиката и гърците в ежедневния си живот.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Грък

преди 6 години

Кредиторите изцеждат като мокър парцaл докато падне подследната капка

18

дедо Ташунко

преди 6 години

"Миналата година Гърция бе на ръба на пропастта, но през 2018-та ще направи решителна крачка напред!"( Из речта на Ципрас пред гръцките комунисти и сициалисти.)

17

Стефанов

преди 6 години

До Анонимен 7 - Когато няма с какво да се похвалиш, ръчкаш миналото. Това, че имаш славно минало не означава, че те чака блестящо бъдеще.

fallback