Снимка: архив, Reuters
fallback

Близо 30 процента от работната сила на Румъния или 13 процента от населението на страната работи в чужбина, а това представлява загубен за Румъния брутен вътрешен продукт, заяви заместник-управителят на Националната банка на Румъния Ливиу Войня, цитиран от информационния сайт Зиаре.

Макар че днес имаме пет процента безработица, сме далече от пълна заетост на работната сила и това е така, защото имаме много важен демографски проблем, заяви заместник-управителят на централната банка на конференция на тема 10 години от присъединяването на Румъния към ЕС.

Макар че Румъния регистрира икономически растеж над потенциала, страната продължава да има отрицателна раждаемост. Проблемът със застаряването на населението засяга потенциалния БВП, а застаряването се дублира с висок процент на хора, застрашени от бедност, отбеляза заместник-управителят на Националната банка на Румъния.

Той съобщи данни от проучване на банката, според които увеличение от един процент на населението на възраст над 65 години води до намаляване на потенциалния БВП с 1,3 процента. Представителят на централната банка подчерта, че стандартът на живот и разликите в заплащането продължават да са основните причини за емиграция.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Многознаещ

преди 6 години

До ЗнаещЕ да ама я питай, някой румънец дали чуждестранните инвеститори в Румъния са дошли да поробят страната, защото като питаш *** у нас гадните западняци идват за да го накарат да им работи без пари.

13

Анонимен

преди 6 години

Питайте някой румънец дали Румъния умира и дали за това е виновен ЕС да видим какво ще отговори.

12

Анонимен

преди 6 години

A в българия колко е 70%със сигурност има но никога няма да кажат

fallback