Снимка: Facebook

Общ преглед

Един хърватин, тръгнал да си търси работа в Германия, обяснява във Facebook какво го е принудило да направи това. В поста си той обяснява, че заминава, защото няма работа в Хърватия по неговата специалност и добавя, че и преди е работил извън Хърватия и сравнява заплатите.

Оливер Магдич, от областта Славония, се обръща към хърватското правителство, което според него трябва да се срамува, че е прогонила половин Славония извън страната.

Оливер Магдич пише следното в поста си:

"Имам и аз да кажа нещо. Първо да кажа кой съм и какво съм. На 22 години съм, от Славония. По специалност съм земеделски техник, който работи като заварчик.

Защо работя като заварчик!? Защото по моята специалност няма работа, защото ВИЕ сте определили минимално заплащане от 2400 куни, които собствениците на робите с удоволствие използват и поради което младият работник няма никакви възможности. Работих в Люксембург, там за работата, която работя, плащат и до €6000. В тази хърватска фирма получавах €2000, а за същата работа в Хърватия предлагат 4000 куни, естествено, с осигуровки на минималното възнаграждение.

Каква ще бъде нашата пенсия? Ако при такава работа изобщо се доживее до пенсия. В  моята фирма позиции се печелят, ако си в добри роднински отношения с онези горе, тогава ще си мениджър или шеф на строителния обект и тези хора си мислят, че са "хванали Бог за...". Съберат около себе си екипче от най-близките си и с тях – добре, а с останалите – като че са мръсни говеда.

Ето какво ме накара да напиша това. Утре заминавам за Германия. Докато родителите ми и приятелката ми ме изпращаха на гарата, три пъти заплаках, гледайки около себе си и представяйки си, че сега виждам това и следващите три месеца няма да виждам семейството си, приятелката си, своята Славония.

Баща ми беше в армията 26 години, преминал е през цялата война, преминал е през какво ли не през тази война. Борил се е за семейството си, за страната си, за бъдещите си деца и жена. Оказва се, че се е борил за ВАС, защото ВИЕ живеете като царе, защото нямате срам, крадете по всякакъв начин. А днес с дрезгав глас ме изпрати извън страната, за която се е борил.

Защо при нас е толкова жалко? Защо хората си мълчат? Защо нищо не се променя?

Знам, че това, което написах, не означава нищо за никого, но пиша това със сълза в окото си, защото ми е жал, че трябва да напусна всичко, което е мое...

Приказвате за някакви намаления на безработицата, а хората се смеят на тези ваши изявления. Нормално е безработицата да е намаляла, след като изгонихте половин Славония, те работят, но не в Хърватия. Трябва да ви е срам", заключава Оливер. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар