Снимка: архив, Булфото

"Тава джигери", както турците наричат пържения дроб, е турското наименование на кулинарен специалитет на град Одрин, където се събират границите на Турция, България и Гърция.

Надали ще се намери турист, посетил Одрин, който да не е хапнал и от местния деликатес, предлаган в десетките ресторанти, гостилници, заведения за бързо хранене в града. Специалитетът се е превърнал в запазена марка на Одрин и с него одринци се представят на различни кулинарни фестивали в Турция и в чужбина.

През дните на тазгодишния Курбан байрам, за който бе обявена 10-дневна ваканция, Одрин е бил посетен от десетки хиляди туристи от страната и чужбина. Сред характерните местни специалитети /халви, локуми, сирена, кашкавал и пр./ най-голяма е била консумацията на "тава джигери".

Курбан байрамът е времето на "келепира" за местните търговци. А многобройната клиентела през дните на тазгодишния празник зарадва търговците, казва председателят на Одринското дружество за промотиране и запазването на качеството на "тава джигери".

По думите му градът е изключително богат на исторически и културни паметници, тъй като в продължение на 92 години е бил столица на Османската империя.

Джамията Селимие, която е паметник на ЮНЕСКО, двете български църкви, старинната синагога, Музеят на здравето се посещават от хиляди туристи през цялата година.

"Покрай посещението на туристическите забележителности туристите не пропускат да хапнат и от местния специалитет "тава джигери" - един хубав финал както за туристите, така и за търговците", отбелязва Бахри Динар.

Одринци разказват, че много туристи не само се гощават на място, но и си купуват дроб от местните месари, записват си рецептата за приготвяне на ястието.

Според местните кулинари одринският специалитет се приготвя най-добре от агнешки дроб. След като се измие, почисти от всякакви ципи и жили се нарязва на много тънки ивици. Овалва се в смес от царевично и бяло брашно. Поставя се в гевгир, изтупва се от излишното брашно и се пържи за минута-две в силно сгорещено олио. "Тава джигери" се поднася с гъсто кисело мляко. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase