Снимка: Reuters, архив
fallback

Четири организации на македонската диаспора заявиха в съвместно съобщение, че не приемат съдържанието на договора за добросъседство между Македония и България, защото смятат, че е насочен против добросъседството, сътрудничеството и европейската интеграция на Македония, съобщава информационният сайт МКД, цитирана от БТА.

"Договорът е неравноправен, задоволява повече българските националистически аспирации, отколкото македонските национални интереси. Той поставя под въпрос суверенитета на Македония и свободите на част от нейните граждани и подронва нейния авторитет като независима и пълноправна държава", се казва в съобщение на ОМО Илинден-Пирин от България, Македонското международно движение за човешки права от Канада, Австралийско-македонския комитет за човешки права и Македонски алианс за европейска интеграция от Албания.В текста се изтъква, че с този договор Македония прави още една крачка към "отказване от македонското малцинство в България". Четирите организации обвиняват всички македонски правителства през последните 25 години, че са нарушавали конституцията, като напълно са изоставили задължението си да се грижат за македонските малцинства в съседните страни и особено в България и в Гърция. По тази причина договорът за добросъседство е и противоконституционен, смятат организациите.

По-нататък те посочват, че договорът създава механизми, чрез които България ще може да поставя условия и да "изнудва" Македония в процеса на европейската й интеграция, да се намесва в независимостта на научните изследвания и свободата на медиите и да налага определения като "език на омразата" за всяко мнение в полза на македонската национална идентичност.

В заключение организациите подчертават, че договорът е "неприемлив, обиден за Македония и македонския народ, безпринципен, срамен и за двете страни и няма да допринесе за добросъседство, а само ще увеличи недоверието и ще създаде истинска омраза против България". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

237

Анонимен

преди 6 години

NE MOGESH DA NAKARASH NASILA DA TE OBICAT--POMNYAT SE ZVERSTVATA PRI OKUPAZIATA PO VREME NA VTORATA SVETOVNA VOINA.

236

Анонимен

преди 6 години

Пяна се сипе от сърбобоклуците! Блаженна гледка!

235

Я, па Я

преди 6 години

БГ ще пребъде въпреки всичко и въпреки всички. Все по ясно става за за руснаците ние сме братя само когато сме съгласни да ни управляват и когато им слугуваме. Не ни искат и никога не са ни искали като голяма, силна и единна държава даже и като съюзници. Нашите възрожденци са го проумели това още в началото на 19 век. Някой може ли да каже защо Русия не позволи да се възстанови БГ още през 1829 г. когато Турция беше на колене.Те заедно с ГБ и Франция създадоха измислените Гърция и Сърбия.Мислете

fallback