Снимка: Reuters

Изявленията на премиера Алексис Ципрас за телевизия Алфа, че "до една година Гърция ще се оттегли от спасителните програми", днес е тема на залпов огън от страна на опозицията.

"Ципрас надмина и себе си с този рецитал, изпълнен с наглост и лъжи, за да прикрие неспособността и провала си", така главната опозиционна партия Нова демокрация коментира изразената от премиера убеденост, че Гърция ще скъса със спасителните програми догодина, пише в. "Прото тема".

За какъв край на меморандумите /кредитните споразумения/ говори Ципрас, пита от своя страна другата опозиционна партия ПАСОК от страниците на изданието.

Проевропейската Потами /Реката/ определя думите на Ципрас като "коктейл" от лъжи и "контрабандна търговия с надежди".

Комунистическата партия смята, че "премиерският оптимизъм се руши от самата сурова реалност".

В редакционен коментар в. "Катимерини" отбелязва, че достъпът на Гърция до пазарите е позитивно събитие, но подчертава, че пазарите все още нямат пълно доверие на страната. Сега Гърция ще получи нови заеми, защото е под строг надзор, който не позволява на управляващите в Атина да правят каквото си искат...Гърция се нуждае от реформи и от уважение към институциите, за да може да излезе от интензивното отделение на меморандумите и на пазарите, посочва вестникът.

От своя страна, в. "Нафтемборики" цитира в заглавие извинението на Ципрас, че "институциите, а не неговото правителство са тези, които налагат на Гърция сегашните високи данъци".

"Идват тези, които ни налагат данъците и ни казват намалете ги", посочил премиерът, като оспорил оценките на МВФ за това, че те изобщо не били реални. Той дал да се разбере, че с излизането на Гърция на пазарите се откривал широк път за страната, но пояснил, че "все пак е необходима сдържаност".

На челна страница изданието отделя място и на продължаващите реакции в германския печат по повод излизането на Гърция на капиталовите пазари чрез успешното пускане на нови облигации. В. "Ханделблат" твърди, че "Гърция все още е много далеч от нормалното завръщане на пазарите", а в. "Велт" смята, че с този ход Гърция "отново ще бори с нови дългове натрупаните досега дългове".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase