Снимка: Reuters

Жителите на гръцкия остров Кос и турските курорти Бодрум и Мармарис се възстановяват от земетресението, което разтърси региона вчера. Стотици спаха на открито. Част от транспортните връзки на остров Кос все още са разрушени.

След мощното земетресение от 6,7 по Рихтер в Гърция хората продължават да са в паника. Вторичните трусове вече са над 200. А сеизмолозите предупреждават, че ще продължат до края на месец юли. Очаква се и нов вторичен силен трус от над 6 по Рихтер.

Още по темата
Именно страхът от нови трусове и повредените сгради принудиха жителите на остров Кос да прекарат нощта на открито, разказва БНТ. Много от тях пренощуваха в колите си, а друга част заедно с туристите, посетили острова, спаха в палатки по плажовете или край басейните.

Категорично туристическият сезон е провален, масово се отказват резервации от вчера, предава Нова тв. Туристите, които вече са там, се изтеглят.

В Турция вълни с височина 1,5 м са се образували след силното земетресение, съобщават турски медии, които цитират данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Според сеизмологичната обсерватория "Кандилли" вълните са навлезли на 100 метра навътре на турска територия.

В едно от пристанищата край Бодрум са пострадали близо 60 малки кораба и лодки. Над 350 души са получили медицинска помощ в курорта, 25 от тях остават под медицинска грижа.

Земетресението с магнитуд 6,5 по Рихтер отне 2 човешки живота. Двама туристи бяха затрупани от сграда, която се срути в бар на остров Кос. Други над 500 души пострадаха на острова и по турските курорти. Голяма част от сградите са пострадали. Пристанището на остров Кос продължава да бъде затворено. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase