Снимка: архив, Reuters
fallback

Присъствието и интересът на САЩ към Балканите остава силен и Вашингтон не е променил политиката си по отношение на този регион. Това заявява в интервю за гръцкия в. "Катимерини" заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий.
           
Американският дипломат изтъква, че съществуващите граници в чувствителния район на Балканите са определени и не са обект на обсъждане.
            
В отговор на въпрос за "Велика Албания" Хойт Ий пояснява, че Вашингтон отхвърля всякаква националистическа риторика, откъдето и да идва тя, и призовава лидерите на Западните Балкани да се въздържат от войнстващи изявления и да се фокусират върху реформите.
            
Заместник-помощник държавният секретар на САЩ смята, че вратата за присъединяване на Република Македония към НАТО и ЕС е отворена, стига страната да реализира предвидените реформи. 
             
Хойт Ий изтъква още, че Атина и Скопие трябва да договорят взаимноприемливо решение на спора за името на Македония и то да е в интерес на евроатлантическата интеграция на страната. 
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 6 години

Действията на американците говорят точно за обратното

31

Петко Савов

преди 6 години

За балканите как де е ? А защо целят да раздробят арабските страни на парчета, каквото постигнаха до голяма степен.Направиха ги на пух и прах. Освен марионетки вече нито от Либия нито от Ирак стават държави. В Сирия ги спряха руснаците. Щаб квартирата е в Израел. Ще дойде ред и на балканите, като разнебитят Турция.

30

До ИСТИ

преди 6 години

1.България първа призна Македония и се отказахме отвсякакви бъдещи претенци спрямо Македония2. Сърбите действително трябва да ни върнат Западните покрайнини заедно с Пирот,Бабушница,Бела паланка,Зайчар3.Излаза на Бяло море е отнет по-стратегически причини от България и не вярвам гърците да се съгласят да ни го върнат,но може да се съгласят на малки поправки по границата в полза на България4.Абсурд е Турция да отстъпи територия на България

fallback