Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Албанското население в Македония се разраства с такава бързина, че след 30-40 години те просто ще погълнат македонското, също както направиха и в Косово. Това каза пред Bulgaria ON AIR Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

"Всички мои приятели - сърби ми казваха, че Косово е и винаги ще бъде сръбско, въпреки това те избягаха оттам, когато населението стана 90% албанско", обясни експертът.

Според Алексиев това, което се е случило в Косово, се повтаря и в Македония.

"Албанците вече започват да говорят за "Велика Албания" и те са на път да станат най-големия етнос на Балканския полуостров", предупреди той.

Той предупреди също, че има опасност от втора гражданска война като тази от 2001 г., когато етническите албанци от Армията за национално освобождение нападат силите за сигурност на Република Македония в началото на януари.

"В страната има силно влияние на джихадисти, което се подклажда от Турция. Колкото повече се забавя едно решение, толкова по-лошо става", твърди експертът по повод етническия конфликт в страната.

Алекс Алексиев не вярва, че е възможно да се успокои напрежението в страната, ако тя влезе в НАТО и като единствено решение на етническия проблем той открива в разделянето на двата етноса в Република Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

постфактум

преди 6 години

До Язе"много разбираш" от историята !!!! като прочетох твой коментар се сетих за една стара латинска поговорка "Timeo hominem unius libri" (страхувам се от човека на едната книга).азербайджан е било... боже господиии... четете бе хора четете специална литература по история от известни световни историци...

39

Язе

преди 6 години

До bluesky1Сори, пич. Не си познал. Корените жители на балканите сме ние. Доказано е генетично. На територията на днешна Албания са живяли Илири, пак част от тракииските племена. Днешните албанци са преселници от Албанските планини намиращи се в Азербейджан. Преселили са ги турците с цел да се разправят с непокорното христянско население основно българи. Успели са както се вижда. Историята пази спомени за арнаутските погроми и преселението на сърбите на север и българите-арбанаси на изток.

38

Анонимен

преди 6 години

С риск да ме сбъркат с някой проруски *** - затуй виха, че Путин обяви македонската земя за родина на славянската азбука и награди Македония с орден за славянско единство. Защото официално, че това е славянска, а не албанска страна. Сега. наште го охулиха, че не бил казал, че е българска. Българската държава обявила ли е официално такава позиция? - Не. Откъде накъде ще искаме чужд държавник да го прави вместо нас? Много ни е мижава националната политика, а такива като Алекс поръчки изпълняват.

fallback