Снимка: архив, Reuters
fallback

Договорените мерки за икономии в замяна на финансови инжекции са довели до прага на бедността 1,5 милиона пенсионери в Гърция.

Това показват данни от изследвания, направени от в. "Та неа" сред представители на пенсионерите.

Изводите са, че след тези рестрикции, изисквани от международните кредитори, пенсионерът в Гърция днес е станал беден, отчаян и гневен.

Осем от десет пенсионери в страната казват, че не могат да живеят с тези средства и вече са стигнали до нищета, и че даже не могат да плащат нито лекарствата си, нито имат пари за ток и телефон.

Последните договорени мерки за икономии предвиждат през 2019 г. да има нови съкращения на пенсиите.

Според оценки в печата от началото на кризата пенсиите в Гърция са паднали с до 50 на сто.

Университетски професор наскоро прогнозира, че проблемът с все още нереформираната пенсионно-осигурителна система ще стане още по-тежък в периода от 2020 до 2030 г., когато в пенсия ще излязат родените през 1960 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Ka

преди 6 години

600 евро са нищо в Гърция. Наема ми беше повече от 600 евро. Ток, вода, газ, парно, данъци, осигуровки...по-скъпо е! Положението в момента е много зле. Ако си мислите, че в Гърция няма гладни и бедни ГЪРЦИ - жестоко се лъжете. В България в момента е къде къде по-добре и време да престанем с този Нане-Вуте манталитет. У нас много от пенсионерите работят. Гледам по градинките пълно с майки с деца и пенсионери. Едните излъчват радост и другите спокойствие. Да са ни живи и здрави и да си помагаме!

19

Крадат МИлиарди у BG

преди 6 години

През 2012 година посещавам наши колеги в Кишинев ..Едната началничка реве за гърците со сълзи..ДОбре бре вие сте два пъти доктор на науките и земате около 300 евра/много било/ там един наш колега един път доктор получава над 12 000 евра.При същите цени ..ГЪрция заедно с Турция бяха най бедните държави около 1980 година ..Милиони не знаеха да четат и пишат НИе във СИВ бяхме много напред тогава.

18

Анонимен

преди 6 години

Питаш ли нашите които карат месеца със 180 лв как живеят? Тия изобщо не ги съжалявам. Като искат да дойдат тука и ще са по-добре.

fallback