Снимка: архив, Reuters
fallback

Гръцките хотелиери вдигнаха с 10% цените на нощувките в началото на сезона, пише сръбският сайт blic.rs. Макар голяма част от резервациите да са направени още миналата година, гърците са направили добра оценка на нарастващата популярност на плажовете си и са увеличили цените, обяснява изданието.

Гръцкият сайт star.gr обаче уточнява, че въпреки вдигането на ДДС за хотели и заведения от 13 на 24% търговците няма да прехвърлят тежестта върху клиентите си. Освен това тази година лятото в южната ни съседка се очаква да бъде рекордно по брой туристи. Миналата година страната е била посетена от 27,5 млн., докато това лято се очаква броят им да скочи на 30 млн., или с 10 на сто повече.

Най-много посетители в южната ни съседка се очаква да пристигнат от Германия, Австрия, Франция и Обединеното кралство, съобщава австрийската медия Die Presse. За миналата година Гърция е отчела 13 млрд. евро приходи от туризъм, като се очаква в идващите месеци сумата да нарасне значително.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов очакванията са 1,1 млн. повече чужденци да дойдат това лято у нас на почивка, пише "Монитор". Основно те предпочитат големите курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, както и туристическите населени места Созопол, Приморско и Поморие.

Най-често те отсядат в хотели на първа линия и в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Значително увеличение се очаква на туристите от Германия, която в момента е основен пазар. Прогнозите са германските гости у нас да минат 800 хил. Повече туристи ще пристигнат и от Централна и Източна Европа като Чехия, Словакия, Унгария. Освен това се предвижда и около 180 хил. французи да дойдат на посещение в страната.

Според експертите повечето гости от Франция се дължат на нискотарифните авиокомпании, които летят до България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 6 години

До KHMER PRIDEДа са живи и здрави гърците, че и ние дошляците цоцаме от тях.

35

Анонимен

преди 6 години

НА КОРФУ И ХУБАВО И НЯМА МНОГО ХОРА, СЪШО И НА ТАСОС - ПО-БЛИЗО Е.

34

Анонимен

преди 6 години

преди седмица се върнах от гърция, след седмица пак отивам, този уикенд ще съм в българия. обаче не харесвам разгара на сезона им, жега и блъсканица. и у нас е така. нашето море не излиза по-евтино, нито пък тяхното. ние имаме винетки, те тол такси; у нас дерат кожи за чадъри, а там за нощувки. хубавите плажни почивки са на малдивите, бора-бора, мавриций, полинезия, но не всеки може да си го позволи.

fallback