Снимка: архив, Bulphoto

България е твърдо, ясно и категорично за запазване на териториалната цялост на Македония. Проблемите в Македония трябва да се решават според законите, без конфронтации. Това заяви съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод сблъсъците в парламента в Скопие.

Още по темата

"Всеки сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион, тъй като там се преплитат интересите на няколко държави - Албания и Сърбия. България е гарантът за териториалната цялост на Македония", настоя Каракачанов.

Той обвини управляващите и опозицията в страната за кризата, тъй като водят "гнусна война за власт".

"Вина за това имат както бившият премиер Груевски, така и неговата марионетка президента Иванов, както и лидерът на опозицията. Готови са да вкарат дори страната в гражданска война, само за да се докопат до властта", обвини патриотът.

Той припомни, че в Македония има около 120 хил. граждани с българско гражданство, но има още стотици хиляди, които имат българско самосъзнание и ако проблемът се разрасне, България може да бъде пряко замесена.

Поради тази причина България трябва да е активна по отношение на контактите с Македония и да води едни ясни разговори с други съседни страни, които са формирали вече своя интерес там - Албания и Сърбия.

Той призова и МВР да затегне контрола и да не допуска навлизането у нас на хора, които по някакъв начин могат да бъдат използвани за дестабилизиране на България и на други страни.

Каракачанов изрази съмнение, че при разрастване на конфронтация в Македония натам може да се насочат хора от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия Изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase