Буяр Нишани. Снимка: архив, Reuters
fallback

Президентът на Албания Буяр Нишани е предупредил, че Македония, в която албанците съставляват почти една четвърт от населението, не бива да се опитва да превръща политическата криза в етническа, предаде РТС.

Буяр Нишани се е срещнал с президента на Македония Георге Иванов в Баку, където двамата участваха в международен форум. По време на разговорите Нишани е изразил загриженост заради политическата ситуация и междуетническите отношения в Македония, съобщиха от канцеларията на албанския държавен глава.

Oще по темата

Нишани е оценил, че „опитите за превръщане на политическата криза в етническа може да имат сериозни последици за всички“, се казва още в съобщението.

АФП припомня, че проблемът възникна през 2001 г. след постигането на мирното споразумение, с което завърши седеммесечният бунт на албанците в Македония. Охридското споразумение предвижда по-големи права за малцинствата.

След извънредните парламентарни избори в Македония през декември 2016 г. въпросът за правата на етническите малцинства отново излезе на преден план.

По-рано този месец президентът Георге Иванов отказа да връчи мандат на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев, който да сформира коалиционно правителство с албанските партии, издигнали своите искания в т. нар. "Платформа от Тирана". В нея се предвижда приемане на закон, съгласно който албанският език да стане официален в Македония, както и промяна на държавните символи на Македония.

Георги Иванов заявява, че исканията на албанците застрашават суверенитета и териториалната цялост на страната.

Хиляди граждани протестираха две седмици в подкрепа на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Щирлиц

преди 7 години

Усещате ли как мечът полека излиза от ножницата?Не отива на хубаво работата,а и армия никаква нямаме....

9

Наблюдател

преди 7 години

Подобна смешна, измислена и изкуствено създадена държава, приличаща на антидисниленд няма как да съществува дълго време. Нека избират какви да. бъдат : българи, сърби, или албанци.

8

Прости макета

преди 7 години

Като не искат да са с България, нека да са с Албания......

fallback