Снимка: БТА
fallback

Общ преглед

Специално украсен сръбски националистически влак беше спрян вчера на границата между Сърбия и Косово, което доведе до засилване на напрежението между страните, предаде Асошиейтед прес.

По-рано представители на Косово определиха опита за установяване на железопътна връзка между двете страни като агресивно нарушение на косовския суверенитет, припомня Асошиейтед прес.

Сръбският премиер Александър Вучич нареди влакът да спре в сръбския град Рашка, заявявайки, че етнически албанци от Косово са опитали да минират железопътната линия. Косовската полиция отхвърли остро обвиненията и заяви, че е проверила релсите, без да открие експлозиви, пише БТА.

На свикана по спешност пресконференция в Белград Вучич обвини правителството в Прищина в планове да арестува машиниста и пътниците във влака като опит да провокира конфликт. Сръбският премиер предупреди етническите албанци в Косово да не нападат сръбското малцинство, "защото Сърбия няма да го позволи".
"Изпратихме влак, не танк", подчерта Вучич.

Произведеният в Русия влак е украсен със сръбски знамена, религиозни православни сцени, манастири и средновековни градове и с надписи "Косово е сръбско" на 20 езика, отбелязва АП. Униформите на служителките във влака са в цветовете на сръбското знаме.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава разделянето и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от сръбското малцинство, припомня АП.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви вчера във Facebook, че Косово уважава свободата на движение на хора и стоки, но влак, покрит с националистически лозунги, които нарушават косовската конституция и закони, "е напълно неприемлив".

Освен това на него са пътували хора, които не са имали разрешение да влизат в Косово. Трябва да се попречи на всяка незаконна дейност, която заплашва държавния суверенитет на Косово, добави Тачи във Фейсбук, определяйки влака като провокация.

Отношенията между между Белград и Прищина са обтегнати след задържането във Франция на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай по сръбска заповед за арест, припомня АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

EdinChovek

преди 7 години

Chista Provokaciya !!!!!

130

...............

преди 7 години

До Минаваще и ? като сме близки трябва да подкрепим тези прояви на агресия, подклаждани явно от русия?

129

асдасд

преди 7 години

Добруджанец,съжалявам за това,което е трябвало да преживеят предците тиПриятелю,не съм написал,че не е имало издевателства от страна на румънските *** към Българското население,а че от тяхна страна търпим най-малко човешки и териториални загуби(поне от това което знам),но на война е така-правила няма!!!разположени сме на лошо място-от всички страни лешояди,обаче сме оцелели и в бъдеще трябва да е така-само трябва да имаме ПАМЕТ,ВЯРА и НАДЕЖДА.... и СМЕЛОСТ да се борим за БЪЛГАРИЯ

fallback