Севил Шайдех. Снимка: архив, Reuters

За първи път жена и за първи път мюсюлманка може да стане премиер на Румъния, след като Севил Шайдех беше издигната като кандидат за поста от управляващата коалиция на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, съобщи Би Би Си.

Шайдех е от семейство на румънски татари, а съпругът й е сириец.

Татарите са едно от официално признатите национални малцинства в Румъния, пише Би Би Си. Съгласно преброяването на населението от 2011 г. в Румъния живеят близо 20 400 татари.

Повечето съвременни татари в Румъния са потомци на кримските татари, а другите са буджацки татари, които живеят в румънска Добруджа.

По образование Севил Шайдех /52 г./ е икономист. От 1991 г. до 2012 г. тя работи в органите на местното самоуправление в Констанца, а по-късно – в регионалното министерство.

През 2015 г. за половин година тя ръководеше това министерство и стана първия министър в най-новата история на Румъния, положил клетва с ръка върху Корана.

В сряда румънският президент Клаус Йоханис започна консултации с представители на парламентарно представените политически сили за сформиране на правителство и кандидатура за министър-председател.

Абсолютното мнозинство от населението на Румъния изповяда християнството, главно - православието. По данни от преброяването на населението от 2011 г. като последователи на исляма са се заявили малко над 64 000 души или 0,3% от населението.

Парламентарните избори в Румъния се проведоха на 11 декември. Най-много гласове спечели Социалдемократическата партия, а на второ място е Националлибералната партия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase