Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Представители на бизнеса от Югоизточна Европа посочват, че основните пречки, които срещат при оперирането си, са свързани с инфраструктурата. В това отношение сме склонни да мислим, че само ние имаме проблеми, но това важи силно и за Румъния, а в още по-голяма степен и за държавите от бивша Югославия. На второ място е държавата и какво прави тя, за да помага на бизнеса. Това заяви главният редактор на SEENews Невена Кръстева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Тя коментира резултатите от класацията за 2015 на 100-те най-големи компании в региона. По думите на Кръстева на общия фон положението на България остава по-скоро стабилно.

"Броят български компании, които влизат в класацията, е същият като миналата година – 11. Да, на второ място сме след Румъния, но тя е с 56", обяви редакторът. По думите й не е изненада, че северната ни съседка изпъква, а изненадата е степента, с която го прави. 

"Румъния е най-големият пазар в този регион, най-добре представящата се икономика през последната година. Това няма как да не се отрази на корпоративния сектор, затова победителят е именно румънската компания Dacia", каза тя. 

"Години наред основните индустрии в тази класация си остават едни и същи. Те са на първо място петролните компании, следвани от енергетика, търговия и телекоми. Когато миналата година автоиндустрията направи своя пробив, това беше доста голямо развитие. Тенденцията се запазва и тази година, но любопитното е, че търговията на едро и дребно от трето място се покачва на второ", допълни Кръстева. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase