Снимка: архив, Ройтерс

Референдумът за бъдещето на Република Сръбска, насрочен за 25 септември 2016 г., може да доведе до война, съобщават сръбските и босненските медии.

След 3 дни в Република Сръбска ще се гласува дали националният празник на автономията да бъде на 9 януари - дата, която наранява националните чувства на другите националности в Босна и Херцеговина - бошняци и хървати.

Напрежението във федерацията се засили още повече, след като бившият началник на Генералният щаб на Босна и Херцеговина генерал Сефер Халилович заяви в интервю пред босненската телевизия ТВ Н1, че "война провокират тези, които не уважават държавата и отклоняват общественото внимание от престъпните си намерения", визирайки босненските сърби, пише агенция Фокус.

Според Халилович "никой разумен човек не иска конфликт, но няма как нацистите да бъдат наградени с 50 % от територията на Босна".

Изявлението на бившият началник на Генералния щаб, а именно, "че няма да има Република Сръбска, ако се проведе референдума", предизвикаха острата реакция на сръбските власти, предава ТАНЮГ.

Халилович смята, че "Милошевич вече е мъртъв, а с него си е отишла ЮНА (Югославската народна армия) с хилядите си танкове и бронирани машини, така че Сърбия не може да помогне на Република Сръбска".

Сръбските медии съобщават, че заради засиленото напрежение в Босна и Херцеговина, премиерът Александър Вучич е прекратил посещението си в ООН, като цитират негово изявление, според което "Република Сръбска няма да изчезне и Сърбия ще направи всичко по силите и, за да се запази мира."

Медиите цитират и министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, който категорично е заявил, че "Сърбия е достатъчно силна да защити себе си и няма да позволи унищожаването на Република Сръбска, ако тя бъде нападната."

Междувременно президентът на Република Сръбска, Милорад Додик, който се намира на посещение в Москва е заявил в интервю пред "Спутник", че "ако Република Сръбска бъде нападната, тя ще отговори с отцепване от федерацията."

Според изданието на срещата си с руския президент Владимир Путин, се очаква Додик да получи подкрепа за провеждането на референдума.

За руската подкрепа на референдума съобщава и македонското издание "Фактор".

Македонският "Репортер" пише, че сръбският премиер Вучич е прекратил визитата си, заради заплахата за война в Босна и Херцеговина.

Сръбският "Blic" съобщава, че по време на визитата си в Москва, Милорад Додик ще обсъди с руския президент Путин политическата и икономическата ситуация в Pепублика Сръбска".

"Vesti-online.com" пише, че през последните месеци се засилва натиска за заселване на република Сръбска с лица от арабски произход, които умишлено се опитват да променят профила на населението на републиката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase