Снимка: Reuters
fallback

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи възможността за връщане на смъртното наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешния военен преврат, съобщи Си Ен Ен.

"Съвсем ясно е, че е извършено престъпление - измяна", каза президентът Ердоган, говорейки чрез преводача си в ексклузивно интервю за Беки Андерсън от Си Ен Ен, дадено в президентския му дворец в Истанбул, Турция.

Oще по темата

"Но, разбира се, ще има решение на парламента какво действие да бъде предприето под формата на конституционна мярка, така че лидерите ще трябва да се съберат заедно и да го обсъдят и ако се съгласят да го обсъдят, след това аз като президент ще одобря всяко решение, което излезе от парламента", обеща Ердоган.

Коментирайки призивите на хиляди хора в родината му за смъртни присъди на превратаджиите, Ердоган каза: "Защо трябва да ги държа и да ги храня в затворите през следващите години? Така говорят хората. Те искат бърз край, защото загубиха близки, загубиха съседи, загубиха деца... те страдат, така че хората са много чувствителни и трябва да действаме много благоразумно".

Официално писмено искане за екстрадирането на духовника Фетхулах Гюлен, който е в доброволно изгнание в Щатите, ще бъде изпратено от Турция на САЩ до дни, каза още Ердоган.

На въпроса какво ще направи, ако американската администрация откаже да предаде проповедника, президентът отговори: "Имаме взаимно споразумение за предаване на престъпници. Вие искате някой да бъде акстрадиран, вие сте мой стратегически партньор и аз се подчинявам, но вие не правите същото - разбира се, че трябва да има реципрочност в този тип неща", посочи турският президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

г

преди 7 години

а и така вече няма да могат да изпеят и истината. чиста работа:)

51

ABC

преди 7 години

Защо изтрихте вчерашните коментари? Отново питам: защо Плевнелиев дума не обелва!? Нещо за евроценности и за това колко е виновен Путин? И с какво този сатрап е по-добър от Саддам Хюсеин или Кадафи? Заради "лошия" Асад разсипаха Сирия и напълниха Европа с мигранти, които донесоха тероризъм!

50

Хайдут Сидер

преди 7 години

До Картър:Някои продължават да се подиграват с Местан, но именнотой като проводник на интересите на Великата Порта в Анкараще организира съвсем скоро /в близките няколко години/Аншлуса за доброволното ни присъединяване /по даден лиценз от Русия, след успешния експеримент с Крим/към Доминиона Турция /при 1 000 000 установени лица в страната ни с турско самосъзнание/.Така че ще се наложи и русофили и русофоби масово да търсим убежище извън страната, от турския ятаган като през 1876 година

fallback