Снимка:архив, Булфото
fallback

Арестите на съдии и прокурори в Турция са планувани още преди опита за преврат, заяви турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Той обаче опроверга твърденията на български анализатори, че в южната ни съседка се работи по списък с опоненти на Ердоган.

"Срещу тези прокурори и съдии имаше една подготовка за задържане", обясни Гьокче.

"Защо точно този ден се случи този опит за преврат? Защото те искаха да предотвратят тази подготовка", уточни той пред Нова тв.

Oще по темата

Гьокче потвърди, че не военните, а магистратите са организирали опита за преврат, с цел да избегнат арестите си.

"Говорим за една терористична организация, която се опитва да завземе държавата". По думите му, подготовката за такъв преврат продължава с години и по-рано това е било изпробвано срещу разузнавателната служба, срещу полицейските структури, срещу съдии и прокурори, и в момента – се случва с армията.

Според него, това е дело на една хунта във въоръжените сили на Турция. "Участниците към настоящия момент са ограничени на няколко хиляди души", каза той и разясни, че числеността на турските въоръжени сили е 650 хиляди, а въпросната хунта се състои от няколко хиляди.

"Тук става въпрос за бунт. - обясни още н.пр.Гьокче - Около 60 души е броят на висшия състав, включително генералите", пресметна дипломатът.

Посланик Гьокче заяви, че страната има опит с преврати: "Когато беше бомбардиран парламентът, депутатите бяха на заседание вътре. Беше стреляно по цивилни хора. Беше атакуват дворецът на президента".

Той отхвърли обвиненията, че завръщането на Ердоган в Истанбул е било помпозно. "Завръщането на президента не беше лесно. Имаше опит за посегателство върху неговия живот", каза Гьокче.

Той не пожела да коментира въпроса за връщане на смъртното наказание в Турция, но потвърди, че има коментари в тази насока.

"В Турция се случи нещо сериозно, което касае всички демократични страни. Демокрациите са солидарни една с друга и ние очакваме солидарност в такъв момент. В случая победи демокрацията и трябва да се радваме от този факт", заяви още той.

Посланикът на южната ни съседка успокои, че България няма за какво да се притеснява.

"В Турция ако завали дъжд, се говори за бежанци. Ако изгрее слънце, пак се говори за бежанци", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 7 години

Че е инсценировка е очевидно, как иначе войници ще оставят тълпа да ги обезоръжи, а няма да гръмнат няколко и всички да се разбягат.Как 2 Ф-16 са държали самолета на Ердоган на прицел, пък не са го свалили. Как е хванат, пък пуснат шефа на генералния щаб. Най-малкото щяха да го държат като заложник. Как невъоръжени съдии ще извършат преврат. Това само тоя Гьокче може да го фантазира.Как в правова държава ще арестуваш 3000 съдии и прокурори. Как, като искаш да овладееш и правосъдието и дабеси

33

Защо

преди 7 години

Защо т.н. преврат н успя?-Защото Ердоган сам си го организира. Защо арестите се реализираха толкова бързо за много голям брой организатори?-Защото списъците бяха подготвени предварително. Защо България трябва да се притеснява?-Защото са потъпкани и забравени заветите на Кемал Ататюрк и в Турция се ислямизира самата държава и политика. Защо режимът на Ердоган е опасен?-Защото става все по авторитарен, непредсказуем и все по-безнаказан!

32

Анонимен

преди 7 години

Ако не беше се случил този т.нар. преврат, щяха да имат сериозни проблеми с арестите на съдии и прокурори. Сега са като стадо подивели бизони. Измитат всичко, което се счита за неудобно на новия султан. И всички мълчат гузно. Къде се покри първата приятелка на Ердоган - баба Меркел? Ще си слага ли официално фередже в знак на почит и уважение към султан Ердоган? Във всеки случай победи диващината. Демокрацията ще трябва да почака други времена.

fallback