Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за лишаване от депутатски имунитет срещу съдебно преследване, съобщи кабинетът му, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Тази конституционна промяна вероятно ще доведе до отстраняването на някои депутати от прокюрдската опозиция от парламента, отбелязва Ройтерс.

Ердоган обвини прокюрдската формация Демократична партия на народите (ДПН) - третата сила в парламента, че е политическо крило на въоръжените бойци, водещи тридесетгодишни бунтовнически действия в населения предимно с кюрди югоизток на Турция, и иска те да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Конституционната промяна е възможно и да улесни усилията на Ердоган за по-големи президентски правомощия, отбелязва още Ройтерс.

Законът ще влезе в сила, щом бъде обнародван в най-скоро време в държавен вестник, посочва ТАСС.

Меджлисът (парламентът) одобри инициирания от Партията на справедливостта (ПСР) и развитието законопроект за лишаване от имунитет на 20 май. С него се внасят временни поправки в конституцията, които позволяват да бъдат лишавани от защита срещу съдебно преследване депутати, срещу които има претенции от прокуратурата. Общо в парламента са постъпили 677 искания от съдебните власти за сваляне на имунитети.

Над 25 са внесени по отношение на депутати от ПСР, над 50 - от Народнорепубликанската партия (НРП), в това число срещу лидера й Кемал Калъчдароглу. 45 искания са подадени за народни представители от прокюрдската ДПН и седем - за такива от Партията на националистическото действие. По отношение на някои депутати могат да бъдат образувани дела по членовете от наказателния кодекс за подкрепа на тероризма.

Миналата седмица НРП и ДПН опитаха чрез конституционния съд да постигнат отмяна на закона, но съдът не прие за разглеждане постъпилото от членовете на тези партии искане. Общо към момента под риск от лишаване от депутатски имунитет са над 150 членове на парламента, отбелязва ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase