Радован Караджич. Снимка: Reuters
fallback

Жертвите смятат, че 40-годишната присъда за геноцид срещу Радован Караджич е прекалено мека, а много сърби все още подкрепят извършителя на клането в Сребреница през 1995 г., пише британският в. "Гардиън".

Това е най-сериозната присъда за престъпления срещу човечеството, издадена от съд в Европа след Нюрнбергския процес. Жертвите обаче бяха разочаровани от оправдаването на Караджич по второто обвинение в геноцид, отнасящо се към началото на войната в Босна през 1992 година. На практика присъдата от 40 години след приспадане на вече излежаното време означава около 19 години в затвора – което пък означава, че 70-годишният бивш психиатър може някой ден да бъде освободен, подчертава "Гардиън".

В същото време единственото, за което бившите войнстващи сръбски националистически партии са на едно мнение, е, че международното правосъдие се е отнесло несправедливо със сърбите. "А какво да кажем за тези, които извършваха същите престъпления срещу сърбите?", питат роднини на Караджич.

Oще по темата

Изданието цитира и мнението на Неджад Авдич, оцелял от клането в Сребреница, който също смята, че присъдата не носи справедливост. По-голямата несправедливост според него е разделението на Босна на Република Сръбска и мюсюлманско-хърватска федерация, което означава, че практиката на етническото прочистване е била потвърдена от закона, пише британският вестник. "Делото на Караджич остава тук, в Сребреница, и няма начин една присъда да промени това", смята Авдич, цитиран от в. "Гардиън".

Присъдата над Караджич беше произнесена близо четвърт век след извършването на престъпленията, пише американският в. "Вашингтон пост". За САЩ и Европа конфликтът в бивша Югославия събуди спомени от Втората световна война и усещането, че трябва да се потърси отговорност от виновниците, отбелязва изданието.

Присъдата на Караджич е най-важната от 80-те произнесени досега, отбелязва американският ежедневник. И макар че международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия може да бъде обвиняван за различни неща, включително за бавния ход на делата, работата му помогна за консолидиране на демокрацията в бивша Югославия, като осигури някаква справедливост, без да проявява отмъстителност. Колелата на правосъдието се въртят бавно, но се въртят, подчертава в. "Вашингтон пост".

Въпреки че сръбски ултранационалисти протестираха в Белград, според повечето сърби е най-добре войните от 90-те години на 20-и век да останат в миналото, било осъдени или просто забравени, пише британският в. "Индипендънт".

"40 години е голяма присъда, но е нещо неизбежно", казва чиновник от Белград, интервюиран от британското издание, и допълва: "Ние искаме мир в региона".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Marin

преди 8 години

До МУНЧОNedei da govoris gluposti nesi bil tam i nedej da komentiras

29

МУНЧО

преди 8 години

Аркан и Караджич реагираха на мюсюлмански издевателства-проблемът започна, когато мюсулмани-бошняци нахлуха и изнасилиха младоженка на сръбска сватба- и какво, да сме толерантни ли?

28

бг

преди 8 години

Белгия подкрепяше джихадистите и бомбардираше Сърбия с Ф-16.

fallback