Снимка: Reuters

Протестиращите фермери в Гърция се заканват, че ще блокират за неопределено време националните пътни артерии в страната, в това число и границата с България при пункта Промахон, ако правителството не оттегли до събота предложения от него законопрект за пенсионната реформа, предаде гръцката телевизия Скай.

Най-вероятно е да решим да затворим границата след 13 ч. и това може да е за неопределено време, казал синдикалният фермерски лидер Стергиос Литос пред агенция АНА-МПА.

Още по темата

Съобщава се още, че на пункта Промахон в момента има над 1300 земеделски машини. Представител от щаба на протестиращите казал пред гръцката агенция, че днес се очаква да бъдат взети решения за това какви да е формата на по-нататъшните протести.

Над 500 трактора са разположени и в посока на контролно-пропускателния пункт Ексохи на гръцко-българската граница.

Не е изключено да стигнем до пункта и да го затворим, казал от своя страна председателят на координационния комитет на фермерските сдружения Христос Гондиас.

Няма да се помръднем и от автомагистралата Егнатия, която е блокирана в района на пътния възел Кердилия край Серес, допълнил друг представител.

Телевизия Скай информира, че готовност за блокади има и че над 250 земеделски машини са разположени и в района на Кулура на автомагистрала Егнатия.

Блокади са планирани още в областта Епир, Западна Гърция и на полуостров Пелопонес в южната част на страната.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase