Снимка: Reuters
fallback

Турската полиция започна да подготвя автобуси за превозване на сирийските бежанци от Одрин за вътрешността на страната към градовете Истанбул, Бурса и Измир. Бежанците скандираха срещу Турция и "За България, за Гърция", съобщи БНР.

Въпреки внезапната буря, която се изви над Одрин и гръмотевиците, сирийските бежанци скандираха през цялото време лозунги срещу Турция: „Не ви ли е срам“, „Не искаме гостоприемството ви“, „Искаме да си тръгваме“ .Протестиращите скандираха още „България“ и “ Гърция“.

Oще по темата
Сред скандиращите „България“ е 60-годишният сирийски гражданин Исмаил Юсеф, които е завършил фармация в страната ни, преди близо 40 години. Той иска със семейството му само да преминат през България на път за Западна Европа или Канада и САЩ.

„Ние сме сирийци, които сме избягали от Сирия и преди една година и половина пристигнахме в Турция. Искаме да заминем за Гърция или за българската граница. Искаме просто да преминем през България. А крайната цел - където и които ни приемат, независимо дали е Германия, Канада, САЩ, която и да е страна”, каза той.

Снощи турската полиция отцепи района и забрани достъпа до импровизирания бежански център в Одрин.

Случилото се съвпадна с изтичането на тридневния ултиматум, който бе дал валията на Одрин Али Дурсун, сирийските бежанци да напуснат града и да се върнат в приемните центрове, в които до са живели преди. В същото време полицията в Истанбул не допусна група сирийски бежанци да тръгнат пеша за Одрин, за да преминат границата с Гърция. 

Вчера вечерта около 1000 души се качиха на рейсовете, за да бъдат отведени към вътрешността на Турция, но около 500 отказаха да го направят. Бежанците не искат да си тръгнат от Одрин преди да научат резултатите от срещата на лидерите на Европейския съюз по бежанската криза, предвидена за днес, съобщи bTV.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще участва в Съвета за сигурност на Европейсия съюз днес.

На извънредното заседание ще продължат да се обсъждат миграцията и въпросите на убежището. Те ще съсредоточат вниманието си върху предложението на Европейската комисия за спешното подпомагане на държавите-членки, подложени на масиран миграционен поток, както и по-нататъшните действия за справяне с миграционната криза.

Срещата на вътрешните министри предшества извънредното неформално заседание на Европейския съвет, което ще се проведе утре в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен

преди 8 години

Ако може пак да ме назначат като директор на хлебозавода в... Ако не искат да ми дадат 1000 евро и на 1000 долара съм съгласен. То помощи ли са това...., ама айде.

110

Анонимен

преди 8 години

До ПомоощНаивни въпроси! Те прекосиха цяла Европа и погазиха всички граници, ти за българска армия питаш. Ако тръгнат, нищо няма да ги спре. Единственото спасение е да не ги пуснат или България да е достатъчно негостоприемна за тях, с други думи, без германски и шведски социални помощи.

109

******

преди 8 години

Ние- българите- НЕ ВИ ИСКАМЕ! Не ви щем псувните, когато не ви пуснем незаконно да пресичате нашата територия, не ви щем тероризма и побоищата помежду ви; не можем да ви издържаме финансово; за вас няма работно места в България, защото масово нямате и основно образование; не ви щем ***;не сме съгласни да източвате мижавата ни социална система; не сме съгласни да раждате по 10 деца, които ние- бг. данъкоплатци да издържаме с данъците си, а родителите ни пенсионери да са с по 150 евро пенсии

fallback