Снимка: Reuters
fallback

Крайнолявата партия СИРИЗА на Алексис Ципрас спечели с минимална преднина предсрочните парламентарни избори в Гърция, показват първите резултати от вота.

Oще по темата
Данните показват, че доскорошните управляващи са взели между 30 и 34 на сто от гласовете. Втора е дясната „Нова демокрация” – с между 28% и 32.5%.

По-нататък следват крайно дясната "Златна зора" с между 6.5 и 8% от гласовете, Комунистическата партия - 5.5- 7%, ПАСОК - 5.5- 7%, "Потами"- 4 - 5.5%, "Независими гърци" - 3-4%, "Народно единство - 2.5 - 3.5%.

Резултатите от екзитпола дават теоретичен шанс на опозицията за изненада, но според Ройтерс това е малко
вероятно.

Очаква се 8-9 партии да влязат в парламента.

Предстоят тежки преговори за формиране на управляваща коалиция и правителство, защото резултатът на СИРИЗА не стига за самостоятелно управление.

Според наблюдателите избирателната активност е била ниска по гръцките стандарти – малко под 60%.

Вотът, който е третият случай, в който гърците гласуват през тази година, предизвика недостатъчно обществено внимание и дори още по-малко ентусиазъм, но ще изиграе решаваща роля за страната, чиято битка с банкрута достигна епични измерения в последните години.

Тези избори бяха предизвикани от премиера Алексис Ципрас, който подаде оставка, въпреки че той и неговата лява радикална партия СИРИЗА дойдоха на власт в резултат на вота от 25 януари тази година.

Неговото правителство прие всички условия на международните кредитори, въпреки че се обявяваше за прекратяване на политиката на строги икономии.

В резултат на тези действия на Ципрас Гърция получи Трета програма с помощи на стойност 86 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Зорбас Гъркът

преди 8 години

Не робовладелците от Сащ и Европа ни хранят.Ние-българи,гърци,сърби,латиноси,араби, африканци,индийци,азиатци- и другите,НИЕ ги храним.Те се обогатиха от колониите си преди векове,изсмуквайки всичките им ресурси.Сега новите робовладелци-глобалисти и банки-ни заробиха още повече.Чрез кредити и заеми,които трябва да им връщаме двойно,чрез валутен борд,чрез *** съюз,и прочие.Гърция храни западаща Европа.Гърция хрантути Германия-не обратно.Ама гърците не са *** като българите,бунтуват се.

87

Зорбас Гъркът

преди 8 години

Какво щеше да прави Европа,че и света,без Гърция?Самото име ЕВРОПА произлиза от гръцката митология.Гръцките философи-Аристотел,Платон,Сократ-поети,мислители, дават тласъка на европейската цивилизация,снабдяват я с език,терминология,изкуство.Гърците и другите балкански народи спасяваме Европа от турците.Гърция е красива страна,с прекрасни традиции,вяра,хора,кухня,музика,археология,където съществуват всякакви идеологии-от комунизъм-до пламенен национализъм.Калас е гъркиня.Гърция е древна страна.Е?

86

лаврак,григорий,шопа

преди 8 години

Казх преди време,че на тези хора-григорий,шопа,професора и тн. знайни и незнайни сорос ловингпиипъл,че не им завиждам.Сега има една *** реклама за "Съдове" и миални машини.При тях е същото.Вечерят...Путин,рубли,закусват...Путин,рубли,женят се (еднополово)...Путин,рубли.Въпроса е..,защо не сънуват лидера на ислямския свят Барак Исляма?

fallback