Снимка: архив, Reuters
fallback

В Гърция и Бог, и времето ни помагат - такова е усещането на 38-годишния Соломон Антопулос, който живее в Науса, Гърция и разказва пред БТА за ситуацията там.

Очакванията му за бъдещето не са лоши и смята, че трябва да бъде оптимист. Трябва да вървим напред и да виждаме нещата такива, каквито са, а не каквито искаме да бъдат - в това вярва той.

Според него в Гърция самият климат и слънчевото време помагат на психиката на хората и имат положително влияние. Ефектът върху психиката е съвсем различен в сравнение с България например, обяснява Антопулос и казва, че това трябва да го почувстваш, за да го разбереш.

Oще по темата

Вероятно същото важи и за другите жители на Науса - град, за който се разказва, че прилича на приказка. Антопулос живее там от 6 години и го описва като спокоен град.

Преди това е работил в Солун, но го е напуснал - не само поради лични причини, а и защото не вижда бъдещето си в големи градове, където липсва зеленината. Сега нарича Науса "моя град" и казва, че е удовлетворен от живота там.

Политическата и икономическата ситуация в Гърция не е стабилна, стандартът на живот на народа пада и общо взето хората не знаят как да се действа, обобщава наблюденията си той и допълва, че никой не знае какво ще се случи. Той оприличава положението в Гърция в момента на това в България преди години.

Аз и семейството ми още живеем нормално, но да не забравяме, че в провинцията може да се оправиш и с по-малко пари, разказва Антопулос и уточнява, че приятелите му, които имат деца, живеят по-трудно. Има, разбира се, и хора, които са на линията на бедността, посочва той, но отбелязва, че голям процент от гърците имат спестявания.

Въпреки неяснотата обаче Антопулос е категоричен, че очакванията му за бъдещето не са лоши. В момента работи във винарна, има и малка фирма, а прави и нови планове за бъдещето - да се занимава със земеделие. Има земя от семейството си и идеята му е да засади лозя и да отглежда грозде за производство на вино.

Всъщност обаче целта му е да си направи и нещо като експеримент - как хората могат да бъдат материално независими и какво малките градчета могат да дадат на човек.

Според него годините на големите градове са свършили и това, което хората могат да получат от живота си в тях, вече е по-скоро в миналото. Идва времето да работим по-близо до природата, там, където се чувстваме живи, обяснява той.

Антопулос познава България, тъй като е завършил журналистика тук. Той има и много приятели у нас и когато има време, пътува до София и Банско, за да се види с тях, да обсъдят различни теми и по неговите думи да се веселят заедно.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

I write from abroad

преди 8 години

And I think need: peace on Earth and good among people

24

man

преди 8 години

Допълвам и- Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!

23

man

преди 8 години

Допълвам и-Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - *** /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н/включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята.

fallback