Снимка: flickr
fallback

Споразумение за Гърция изисква трудни решения от страна на гръцките власти, но и от страна на европейците, които ще трябва да направят жест за дълга на Гърция, заяви снощи Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Франс прес.

"Надеждно споразумение ще изисква трудни решения от всички страни", гласи изявление на главния икономист на МВФ Оливие Бланшар, публикувано след като вчера поредният кръг от преговорите между Гърция и кредиторите й завърши без споразумение.

Oще по темата

Споразумение ще бъде възможно само ако управляващата в Гърция партия СИРИЗА приеме реформиране на ДДС и нови съкращения на пенсиите, за да се оздравят финансите на Гърция, която е на ръба на фалита.

"Ако тези реформи не бъдат осъществени, Гърция няма да може да постигне стабилен растеж и бремето на дълга ще нарасне", посочва Бланшар. Наред с това той признава, че гръцките избиратели са отхвърлили някои от изискваните реформи, като са издигнали СИРИЗА на власт.

Според Бланшар постигането на споразумение ще изисква допълнително усилие от европейците, които трябва да предложат на Атина нова значителна помощ при по-изгодни условия за дълга, като удължат сроковете за изплащане и намалят лихвите.

"Има граници за това, което може да направи Атина, но има и граници на равнище финансиране и облекчаване на дълга", се казва в изявлението на висшия представител на МВФ, цитирано от АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 8 години

И какви са трудните решения за МВФ-то,някой ще ми каже ли? Ония си печатат колкото им трябват пари,дават,после искат непосилни лихви и хората остават без работа,мизерни пенсии и т.н. Тия ненормалници няма ли да разберат най-после,че не могат да контролират всичко и всички и че вече всеки е наясно за какво,става дума! Инфо колкото щеш! Така се играе с банкерите-не се даваш и това е.

39

!

преди 8 години

Ако фалират да фалирват, да отида да си купя едно хотелче на старото Българско Беломорие...стига са яли и пили на корем, делвата свърши!

38

23г.

преди 8 години

Никак не се учудвам, те откакто се помня все стачкуват за нещо и все им го дават, после фалирали били. влизаме в НАТО ако дадете пари, излизаме от НАТО ако не дадете пари, влизаме-излизаме, влизаме в ЕС дайте пари, фалираме дайте пари, ''ние сме гърци длъжни сте да ни давате от нас започва цивилизацията''(реални думи на министър прецедател). Дадоха им на Куп 450 000 000 000 евро опростиха им 150 000 000 и сега още искат или щели да напуснат ЕС. Ами еврото ще се срине ако Гърция фалира ... чао...

fallback